Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oacceptabelt att den nya Sundsvallsbron inte håller samman

Som st.nu i dag har rapporterat har en otäck olycka inträffat vid Sundsvallsbron. Ett sidostöd av betong rasade under förmiddagen till marken vid norra brofästet och en personbil som stod vid platsen totalförstördes.

Annons

Lyckligtvis skadades ingen människa vid olyckan, men detta får betraktas som en ren tillfällighet i sammanhanget. Betongfundamentet kunde lika gärna ha krossat en människa, eller kanske en hel familj.

Att ett enormt betongstycke lossnar från en nybyggd bro är givetvis helt orimligt. Vad som har orsakat raset behöver nu undersökas, men en sak är säker: Ansvar måste utkrävas.

I Sverige har vi mycket strikta regler även kring bygg- och infrastrukturprojekt av mindre dimensioner. Regelverk som ur entreprenörens perspektiv kan tyckas byråkratiska och övernitiska, men som bland annat syftar till att minimera riskerna för fysiska och materiella skador. I Sverige ska nybyggda broar helt enkelt inte falla sönder.

Sundsvallsborna förtjänar att få reda på varför sidostödet rasade och vilka eventuella andra säkerhetsrisker som finns inbyggda i Sundsvallsbron.

Mer läsning

Annons