Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oanständiga avvisningar

/

Annons
I går kunde ST berätta om hur polisen i Västernorrland fortsätter att avvisa flyktingfamiljer trots att en ny lag förväntas börja gälla den 15 november. Detta till skillnad från polismyndigheter i många andra län där man avvaktar den nya lagstiftningen. Syftet med den nya lagen är inte att alla flyktingfamiljer skall få stanna, utan att de får rätten till en ny asylprövning där större hänsyn tas till humanitära skäl.
Den stundande lagändringen är betydligt mer än vad vi vågat hoppas på efter att socialdemokraterna och moderaterna för några månader sedan röstade emot en generell flyktingamnesti i riksdagen. Tyvärr utnyttjas i Västernorrland det oklara läget innan beslut tas om lagens instiftande till att fortsätta avvisningarna som att ingenting hänt.
Läget för de flyktingar som befinner sig i Sverige i väntan på att få besked om de får stanna eller inte är ytterst olycklig. För att inte tala om dem som i dag lever gömda i väntan på att kunna få sina skäl prövade igen. Dagens situation går stick i stäv med allt vad rättssäkerhet heter. Asylprocessen tycks i dagsläget vara helt godtycklig. Polisen och andra berörda myndigheter kunde lika gärna dra lott om vilka som skall få stanna och inte.
Som situationen ser ut så uppmuntras flyktingfamiljer att gömma och hålla sig undan tills riksdagen tagit beslut om lagändring. Har familjen tur lyckas man hålla sig undan, har den otur blir den avvisad endast ett par dagar innan lagen ändras. Det är ingen som tjänar på att dessa utsatta människor måste gömma sig och hålla sig undan polisen och andra myndigheter.
Att poliser som verkställer avvisningarna hänvisar till att de bara fattar beslut utifrån de lagar som gäller är olyckligt. Det går inte att komma ifrån känslan av vissa försöker verkställa så många avvisningar som möjligt innan lagen börjar gälla. Visst är det så att myndigheter skall arbeta efter och följa de lagar som gäller, men när det så tydligt uttryckts en politisk vilja att lagen skall förändras snarast, borde de aktuella utvisningsärendena i Västernorrland kunna läggas på is så som gjorts på andra håll i landet. Allt annat är oanständigt.

\"Stick i stäv med allt vad rättssäkerhet heter

Mer läsning

Annons