Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohållbart alternativ

Annons
EU:s handelskommissionär, den brittiske Peter Mandelson, antydde häromdagen att slopandet av importkvoter för textilvaror från Kina kan komma att omvärderas. Detta därför att importökningen har varit större än väntat och att den hotar den europeiska textilindustrin. Men var inte själva anledningen till att kvoterna slopades just att det skulle gå att importera större mängder billiga teko-produkter?
Det är förstås lätt att sitta i Sverige som sedan sextiotalet inte har någon teko-industri kvar och kritisera detta beslut som skulle leda till ökade priser på kläder och andra textilprodukter. Men det är ett obestridligt faktum att frihandel skapar välstånd. Det gäller bara för länder att anpassa sig till verkligheten. I Sverige insåg vi för ett trettiotal år sedan att vi inte kunde konkurrera med sömmerskor och skräddare i länder som Portugal och Grekland, och nu är det kanske dags för dem att inse att de inte kan konkurrera med kinesiska producenter.
Det handlar om strukturomställningar som ibland kan vara mycket svåra för länder att genomföra, men det är i det långa loppet inte ett hållbart alternativ att genom subventioner, tullar och kvoter hålla en olönsam industri under armarna. Och i slutändan är det ju faktiskt alla vi konsumenter som tjänar på den här utvecklingen.

Mer läsning

Annons