Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oheliga allianser

Annons
Göran Hägglund (kd) profilerar partiet och bjuder Allians för Sverige till överläggningar om skattefrågor och socialförsäkringar i hemma i Småland. Vackert så, förhoppningsvis blir resultatet lika genomarbetat som ett annat gemensamt program, de förslag till insatser mot ungdomsbrottsligheten som presenterades av alliansen här om dagen. Det hette då bland annat att vi måste: \"åstadkomma ett större engagemang för barn och ungdomar, där varje signal om att något är på väg att gå snett skall tas på allvar.\"
Men viktigare än spektakulära möten för att tillfredsställa medierna vare sig de går av stapeln i Högfors eller Bankeryd är politikens sakinnehåll.
Därför måste en ny regeringsmajoritet formera sig än kraftfullare om den vill ta över efter en utbränd socialdemokrati. På område efter område måste politiken jämkas samman för att bli trovärdig och framförallt, ge önskad effekt. Det handlar om att ge och ta att kompromissa. Dock utan att kompromisserna slutar med urvattnade dokument där det endast går att skönja den minsta gemensamma nämnaren.
Alliansens mål måste vara ett gemensamt valmanifest som hösten 2006 gör det lättare för väljarna att ta ställning. Konkreta mål om färdriktningen på alla viktigare politikområden, tydliga och begripliga åtgärder om sådant som är tvunget att förändras i Sverige. Alliansens manifest måste utgöra en väsentlig skillnad mot det valfläsk av klassiskt snitt som den socialdemokratiska maktapparaten börjar duka upp någon gång till våren.
Däremot spelar det mindre roll hur de politiska majoriteterna formeras ute i landet. I till exempel Sundsvall satsar moderater, folkpartister, centern och kristdemokraterna på att tillsammans med miljöpartiet välta vänsterstyret ur sadeln. Mandatperioden 1998 till 2002 styrde regnbågsalliansen Timrå på det tåget var också vänsterpartiet med. I en rad kommuner (samt i ett och annat landsting) delas den politiska makten på sätt som faller utanför den traditionella blockpolitiken. Uppenbarligen är detta något som inte faller alla partistrateger i huvudstaden på läppen. Det finns de som anser att Allians för Sverige, med fyra borgerliga partier som samarbetar intimt på nationell nivå, också måste vara det allena saliggörande på lokalplanet. Inget kunde dock vara mer felaktigt.

\"utanför den traditionella blockpolitiken.

*** removed caption text ***
I Sundsvall samarbetar de borgerliga partierna med miljöpartiet för att få bort vänstermajoriteten.

Mer läsning

Annons