Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökade skillnader

Annons
De senaste 25 åren har de regionala skillnaderna i Sverige ökat. Det finns massor av siffror på det, men de flesta kan med egna ögon se förändringen. Sannolikt kommer klyftorna att öka. Det är ingen djärv spådom. Även om politiken vill något annat, så förmår den inte styra de krafter som driver utvecklingen.
Tillväxtområdena i Sverige är i princip koncentrerade till tre områden, Stockholm/Mälardalen, Västsverige och Skåne. Delar av vårt land har en mycket dålig utveckling, så dålig att de tillhör de svagaste inom hela EU. Detta enligt årsboken som Verket för näringslivsutveckling (Nutek) presenterade nyligen. I denna konstateras att en omvälvande förändring nu skett; tjänsteproduktionen har gått förbi tillverkningsindustrin som dragmotor i ekonomin. Flest nya företag startas i storstadsregionerna, detta kommer att spä på skillnaderna.
Det pågår en debatt i Sverige om den regionala organisationen. Ansvarskommittén en statlig utredning har fått regeringens uppdrag att fundera över samhällsorganisationen, samverkansformer och ansvarsfördelning. Det är en räcka frågor var och med politisk sprängkraft som ska hanteras: är dagens kommuner och landsting är tillräckligt bärkraftiga för att klara sina uppgifter? Strukturen och uppgiftsfördelningen mellan stat, landsting och kommuner när det gäller hälso- och sjukvården? Här går skiljelinjerna inte bara mellan partierna, utan lika mycket inom partierna.
Kommunminister Sven-Erik Österberg uppmanade i ett tal på sossarnas kommunkonferens i början av februari de socialdemokratiska kommunpolitikerna att \"inte vara rädda för att ta debatten om kommunsammanslagningar\".
Uppenbarligen finns också stöd för en tanke om större olikheter hos Sveriges kommun- och landstingspolitiker. En enkät som Dagens Samhälle gjort visade att två av tre kommunstyrelseordförande kan tänka sig en sådan utveckling. Bland dem som leder landstingen vill tre av fyra att Sverige bör kunna bli mer olikt.
Samtidigt är det lite av en illusion att Sverige är lika. Sveriges kommuner och landsting är olika, har olika storlek, olika näringar, olika sysselsättning, olika åldersstruktur etcetera.
I allt detta gäller att störst inte alltid är bäst. Eller att liten inte alltid har det svårast. Så enkelt är det verkligen inte. En följd av en utveckling mot större skillnader skulle troligen bli att den regionala och lokala politiska arenan blir viktigare. Det är spännande.

Mer läsning

Annons