Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okonventionella lösningar

Annons
Dokusåpan inom vänsterkartellen rullar på med obruten kraft. Här om dagen blev det klart att vänsterpartiets lokalförening i Uddevalla inte ställer upp under partiflagg utan lanserar en bred lista med personer även från andra partier och grupper. Visst är det märkligt att ett parti på lokalplanet känner ett behov av att distansera sig från moderpartiet. Men känner lokalavdelningen att de inte kan stå för vänsterpartiets politik så är det väl rätt att de söker nya vägar. En bred lista skulle kunna vara ett mycket bra sätt bryta ny politisk mark. Tyvärr är det inte helt problemfritt.
Ett problem är att det sätt på vilket vårt valsystem är utformat inte uppmanar till denna typ av okonventionella lösningar. Valsystemet är baserat på att väljarna lägger sina röster på ett parti snarare än på person. Om ett parti då väljer att lägga fram en lista med personer från olika grupper och rörelser blir det väldigt svårt för väljarna att veta vad de röstar på. Visserligen finns möjligheten att kryssa enskilda personer, men om du har förtroende för en person långt ner på en valsedel, men inte för resten av personerna så är det mycket riskabelt att utnyttja den möjligheten. Om din kandidat inte kommer in så har du då ofrivilligt röstat på personer som du inte litar på.
Ofta påpekas att det vore önskvärt att våra folkvalda hade en större skillnad i bakgrund, erfarenheter och dylikt. Detta skulle onekligen underlättas genom en större grad av personval både lokalt och nationellt. Då skulle människor som traditionellt sett inte söker sig till partipolitiken ändå kunna försöka vinna representation i fullmäktige eller riksdagen.
Exempel på okonventionella lösningar har förekommit tidigare i svensk politik. Till exempel kom Alf Svensson in i riksdagen första gången genom valsamverkan med centern. Och i riksdagsvalet 2002 ställde Mauricio Rojas upp som en oberoende kandidat på en folkpartilista. Låt vara att han senare gått med i partiet.
Med ett valsystem som tog större hänsyn till personröster skulle tvärpolitiska listor som den i Uddevalla eller junilistans mischmasch av nyliberaler och socialdemokrater kunna utgöra ett positivt inslag i demokratin. I dag innebär det bara att väljarna inte kan vara säkra på att deras röst läggs på en politik de kan och vill stå för.

"Svårt för väljarna att veta vad de röstar på

Mer läsning

Annons