Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om de positiva inslagen en svart dag

/

Annons

Den dramatiska dag då hela Sveriges riksdag togs som gisslan av det neofascistiska partiet Sverigedemokraterna, fanns det egentligen bara två positiva inslag. Det ena var Stefan Löfvens insats.

Han förbereder sig för nyvalet genom att fortsätta att visa sin samarbetsvilja. Jag är rätt säker på att det är i linje med en bred folkmening. De som nu driver fram regeringskris och nyval tar en större risk än vad de föreställer sig. Jag tror att till och med att en del av SD:s väljare kan ifrågasätta de högerextremas agerande. Inte minst när de röstat nej till förbättringar för pensionärerna.

En ännu större risk tar de borgerliga. De marginalväljare som är beredda att växla mellan blocken är knappast imponerade av den som driver fram en regeringskris.

Varför agerar då de borgerliga som de gör? Uppenbarligen tror de att en regeringskris och ett nyval ska slå mot Stefan Löfven och sossarna. Man hoppas att hans förmåga som regeringschef ska ifrågasättas, och att socialdemokratins regeringsduglighet ska sättas i fråga.

Jag tror de har fel eftersom Löfven så konsekvent talat om behovet att bryta blockgränsen just för att rasisterna inte ska få inflytande.

Men det andra positiva inslaget då?

Jo, det var de politiska veteranerna Ingvar Carlsson (S) och Bengt Westerberg (FP). De satt tillsammans i SVT när SD orerade som värst om flyktingmottagandet. De kunde snabbt och gemensamt konstatera att ett sådant parti inte kan tillåtas styra den svenska politiken. Därmed måste blockpolitiken brytas, var deras slutsats.

Vilken dramatisk kontrast till de fyra borgerligas agerande efter SD:s dramatiska besked att man ska fälla varje regerings budget som inte kraftigt inskränker invandringen, som om läget i omvärlden inte spelar någon roll.

De fyra borgerliga partiledarna väljer konflikt även till priset av regeringskris, i stället för att ta den utsträckta hand Löfven erbjuder.

Ingvar Carlsson har nyss kommit ut med en memoarbok med namnet Lärdomar – personliga och politiska.

Där skriver han om blockpolitiken. Han jämför med hur man tidigare agerade i riksdagen. ”I dag existerar knappast någon dialog, än mindre en strävan att komma överens, skriver Carlsson”. Han frågar sig om inte den logiska följden borde bli ett majoritetsvalsystem i stället för dagens proportionella. Sen konstaterar han att det självklara att SD:s inträde i riksdagen skapat en ny situation. ”Om riksdagspartierna ska leva upp till löftena om att detta extrema högerparti inte ska ges reellt inflytande, kräver det samarbete över blockgränsen, skriver Carlsson.

Vill de borgerliga inte förstå det, är nyval enda utvägen.

Mer läsning

Annons