Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombytta roller

Annons
Den ofta kontroversielle filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö skrev i går en intressant artikel på Svenska Dagbladets debattsida. I artikeln drivs tesen att Sverige nu har fått två konservativa partier, socialdemokraterna och moderaterna. Detta efter att för bara något år sedan inte haft ett enda. Moderaterna har enligt Tännsjö lämnat den nyliberala väg som partiet tidigare har vandrat längs. En väg som inleddes under Gösta Bohmans ledarskap. Numera är moderaterna inte längre benägna att radikalt förändra den svenska samhällsstrukturen. Under Fredrik Reinfeldts ledning har moderaterna med en god politisk fingertoppskänsla för vad som är gångbart lyckats gå från ett parti som vill montera ned välfärdsstaten till att bli en av dess försvarare.
Moderaternas förändring under Reinfeldt kan te sig aningen märklig med tanke på hans bakgrund i de betydligt liberalare ungdoms- och studentförbunden. Reinfeldt sa själv när han besökte Sundsvall för några veckor sedan att behovet av frihetsreformer inte är lika stort i dagens Sverige. Valfriheten är betydligt större i dag än för 20 år sedan då Reinfeldt började sin politiska bana. Det var under en tid då socialdemokraterna fortfarande ville förbjuda parabolantenner för att förhindra kommersiell tv. Och statliga pengar till friskolor var inte ens att tänka på. Mycket har såklart blivit bättre men det är fortfarande en lång väg att vandra, och att nu ge upp kampen för liberalism och ökad frihet vore minst sagt sorgligt.
Att socialdemokratin å sin sida är konservativt såtillvida att de vill bevara den rådande samhällsstrukturen är inte så konstigt. Samhälle vi lever i dag är starkt präglat av det långa socialdemokratiska maktinnehavet. I dagens Sverige är rollerna ombytta, det är konservativt att vara socialdemokrat och radikalt att vara liberal. Att artikeln inte nämner kristdemokraterna kan tyckas en aning märkligt då detta parti i många frågor präglas av en tydlig värdekonservatism. Ta kd:s familjepolitik till exempel, den kan komma att bli en knäckfråga, så som tidigare kärnkraften, för den borgerliga alliansen.
Tännsjö avslutar med att tala om att moderaterna och socialdemokraterna kanske regerar tillsammans under nästa mandatperiod. Detta är varken troligt eller önskvärt. Både behovet av och chanserna för en borgerlig regering är större än på länge.

\"Det är konservativt att vara socialdemokrat

Mer läsning

Annons