Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvänd bevisbörda

Annons
I en partsinlaga sparkar nu Illmar Reepalu (s) och Lars Isaksson (ordföranden i landstings- respektive kommunförbundet) in öppna dörrar i vårddebatten. På DN debatt säger sig herrarna vara beredda att gå långt för att försvara den svenska sjukvårdsmodellen. Frågan blir: mot vem?
Inget svenskt riksdagsparti ifrågasätter den \"solidariskt\" skattefinansierade modellen. Vidare betvivlar få att vi har en god vård när vi väl kommer till doktorn eller ligger på operationsbordet. Men det tar tid innan så sker. Tusentals och åter tusentals svenskar sitter i dag fast i olika vårdköer. I bästa fall handlar det om månader och i värsta fall får människor vänta i år på behandling.
Rapporten från Sveriges kommuner och landsting som jämför svensk sjukvård med utländsk har i mycket karaktären av ett beställningsjobb från regeringskansliet Rosenbad. Det blir pinsamt när Reepalu och Isaksson ägnar sig åt att lovprisa vårdens förträfflighet i alla tonarter utan att på allvar lyfta fram de uppenbara brister som finns.
En studie som vårdförbundet har presenterat visar också en annan sida av verkligheten. Svenska patienter är missnöjda med den vård som erbjuds. De svenskar som intervjuas är betydligt mindre nöjda med vården än de britter och fransmän som tillfrågas i samma studie.
Det är också klenmodigt av Reepalu och Isaksson att med tystnad förbigå de positiva effekter som de privata alternativen har skapat för både patienter och vårdpersonal de senaste tio åren. Dels är de privata vårdföretagens patienter mer nöjda än patienter i offentlig vård, dels så leder fler arbetsgivare till bättre villkor för de anställda i vårdsektorn, ofta kvinnor med låga löner. En ökad konkurrens bland arbetsgivarna driver upp lönerna och leder till bättre villkor för de anställda.
Den stopplag som vänstermajoriteten har beslutat om framstår med bakgrund i detta som vanvettig.
Reepalu och Isaksson menar att bevisbördan är tung på oss som ifrågasätter den svenska vårdens förträfflighet. Vi menar att bevisbördan är den omvända. Finns det då några studier som visar på att patienter inom privata vårdinrättningar skulle behandlas illa? Eller några undersökningar som visar att privatanställda biträden, sköterskor och läkare, gör ett sämre jobb än offentliganställda?
Den brittiska socialdemokratin använder privata vårdföretag (bland annat svenska Capio) för att korta köerna och ge medborgarna bättre vård. Det är märkligt att dessa kloka och framför allt humanistiska insikter inte drabbat den svenska regeringen.

Mer läsning

Annons