Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operation: Dölja arbetslösheten

Annons
Regeringspartiet gjorde inte mycket väsen av sig under Almedalsveckan; Göran Persson valde att ta semester och Marita Ulvskog ägnade sig åt väsentligheter som att kritisera en kvinnlig nöjesskribent för att denna, felaktigt enligt Ulvskog, sagt sig tillhöra arbetarklassen. I veckan, med Leif Pagrotsky som vikarierande statsminister, har dock socialdemokraterna satsat hårt. Med snart bara ett år kvar till valet har operation \"Dölja arbetslösheten\" inletts.

Det började med att medierna avslöjade att siffrorna i arbetslöshetsstatistiken friserats till. Det visade sig att personer som utnyttjat det så kallade friåret registrerades som sysselsatta trots att de i själva verket var lediga. Deras vikarier bokfördes också som heltidssysselsatta, trots att de bara hade jobb under själva friåret. Regeringsföreträdare förklarade att statistiken bara följde internationell praxis. En praxis som det visade sig att Sverige var ensam om att tillämpa...

Nyheten om bluffstatistiken var kanske inte precis det regeringen önskat sig, så i torsdags spelade den ut två trumfkort. Det började med att Pagrotsky, tillsammans med företrädare för samarbetspartierna, förklarade att det nu ska skapas 3 500 nya högskoleplatser under 2005 och 2006. Pagrotsky följdes i strålkastarljuset av arbetslivsminister Hans Karlsson, som presenterade den nye AMS-direktören Bo Bylund. Nu ska AMS få den ledning som behövs för att kunna sätta fler människor i arbete, fick vi veta.

Det är ingen slump att regeringens satsning på högskolan ska ske under nuvarande och nästkommande år, för just nu är allt fokus på tredje söndagen i september 2006. Att skapa 3 500 nya högskoleplatser i en tid då många lärosäten har svårt att fylla de platser de redan har och arbetslösheten bland akademiker är rekordhög är enbart ett sätt att få bort 3 500 personer ur arbetslöshetsstatistiken. Ingen lösning på problemet, anser bedömarna. En fullgod lösning, anser regeringen. Det viktigaste är ju faktiskt att pressa ned arbetslöshetssiffrorna lagom till valdagen. Den attityden lär säkerligen också prägla Bo Bylunds arbete på AMS. Politruken Bylund är allt annat en opolitisk tjänsteman och han vet vilket uppdrag han har. Statistiken måste se bra ut till valet, men hur det sker är en annan fråga.

Det svenska folket vill se att det skapas förutsättningar för nya jobb. Regeringen har inte klarat uppgiften och har nu ett drygt år på sig att dölja sitt misslyckande. Arbetet har redan inletts.

\"Statistiken måste se bra ut till valet

Mer läsning

Annons