Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna hjärtan men stängda dörrar  

/

Sveriges dyraste lägenhet?

Annons

Ettan med kokvrå som Mölndals kommun hyrde för 68 850 kronor i månaden kan vara en kandidat. 

Expressens granskning av Mölndals affärer med företaget Caremore Migration AB är toppen av ett isberg. Flera entreprenörer tjänar stora belopp på att driva flyktingboenden. Bert Karlsson är redan etablerad. Den tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (M) vill in i branschen.

"Vi blir förvånade hur man skär guld med täljkniv", utbrister Littorin (SvD 12/5).

Särskilt lukrativt är det att hyra ut till kommuner som behöver placera ensamkommande flyktingbarn. Ett företag kan sköta tio ungdomar i varsin lägenhet med en anställd. Varje lägenhet ger 45 000 till 50 000 kronor per månad. Den sammanlagda intäkten blir en halv miljon.

Marknaden är växande. Det senaste decenniet har antalet ensamkommande ökat kraftigt. 2004 var antalet 388, i fjol 7 049. Under en tioårsperiod är snittet 2 615 asylärenden per år. Handläggningstiden är 140 dagar.

Statistiken visar att Sverige har gett tusentals unga chansen till ett bättre liv. Vi har råd att vara solidariska. Däremot får kommunerna dra ett för tungt lass under den första kostnadskrävande perioden. Kommunen som den ensamkommande anländer till är både skyldig att tillgodose utbildningsbehovet och placering i lämpligt boende. 

Om kommunala boenden saknas, vilket det gör i flera kommuner som tar emot många ensamkommande, är alternativet hyresvärdar som Bert Karlsson. Varje kommun får sedan ersättning av Migrationsverket. De senaste tre åren har staten betalat ut 12,4 miljarder kronor.

Tyvärr är alternativen begränsade. Andelen svenskar som är positiva till invandring är EU:s högsta. Eurobarometern visar att sju av tio av de tillfrågade svenskarna ser ganska eller mycket positivt på utomeuropeisk invandring. Betydligt färre är beredda att hyra ut ett rum i sitt eget hem.

När Jönköping förra året drev annonskampanjen "Öppna din dörr" riktad till privatpersoner blev resultatet en ynka lägenhet. Svensken har en ganska teoretisk syn på migration, som försvårar integrationen och skapar öppningar för skrupelfria entreprenörer.  

Vänsterpartiets krav på ett vinstförbud i samband med flyktingmottagande är dock orealistiskt eftersom behovet av sängplatser ökar. De systematiska ockerhyrorna är förkastliga, men utan privata boenden skulle dagens mottagande vara omöjligt. 

Sju av åtta riksdagspartier driver en solidarisk flyktingpolitik. Politiken bör utformas därefter. Snabbare handläggningstider och fler rekryteringar till Migrationsverket är ett måste. Migrationsverket bör även få möjlighet att äga boenden i egen regi, för att kommunerna ska bli mindre beroende av lycksökare.

De kommande årens flyktingmottagande kräver ekonomiskt hållbara lösningar. Miljardrullningen från skattebetalarna till giriga fastighetsägare måste stoppas.

Tillägg: Ursprungligen hade artikeln fel byline på nätet. Det är Lars Kriss och inte Marcus Bohlin som har skrivit den.

Mer läsning

Annons