Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ord och inga visor i Sossesverige

/

Någon skrev på Twitter att boken Sossesverige - en återblick, är valets viktigaste bok. Det är en grov överdrift, även om den har en och annan poäng, och onekligen är en intressant återblick för den som inte har koll på partiets - eller Sveriges - historia.

Annons

Författaren Fredrik Segerfeldt gör ingen hemlighet av att boken är emot Socialdemokraterna, den ska således inte ses som en objektiv historieskrivning.

Segerfeldt beskriver Socialdemokraterna som ett odemokratiskt, korrumperat och rasistiskt parti. Han berättar om partiledare och ministrar som kramat folkmördare, han redogör för partiets tveksamma relation till LO, han tar upp IB-affären och han lyckas till och med såga sossarnas beskrivning av hur det gick till i Ådalen 1931. Han skriver om rasism inom partiet och om tvångssteriliseringar. Mycket är sådant som partiet i dag tagit avstånd ifrån och bett om ursäkt för, annat är mer höljt i dunkel.

Kan då Sossesverige - en återblick fylla någon funktion i valrörelsen?

Enligt Segerfeldt själv handlar det om att krossa sossarnas självbild, och förklara varför det inte var Socialdemokraterna som byggde Sverige, utan kapitalismen. Sanningen torde ligga någonstans däremellan.

Mer läsning

Annons