Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordförande Bosse

Annons
Det är så lätt att raljera över stackars Bosse Ringholm. Han har gjort självmål. Han saknar bollkänsla. Han borde få rött kort. Idrottsmetaforer är fantastiska, eller hur? Och visst, jag blir precis lika irriterad som alla andra över att Ringholm varit ordförande i en förening som inte betalat sina skatter. Jag blir dock ännu mer irriterad då Ringholm vägrar ta sitt ansvar och visar prov på sådan förbluffande dålig kunskap om föreningslivet.
Carl Bildt häcklades ofta för sin bristande kunskap när det gäller idrott. Det sägs att den förre moderatledaren en gång svarade "Sverige" på frågan "Vilka håller du på i Allsvenskan i fotboll?". Skojigt? Nja, snarare lite beklämmande att en ledande politiker inte hade större kunskap om ett samhällsfenomen som miljoner människor i vårt avlånga land visar stort intresse för. Men Carl Bildt var i alla fall ärlig och erkände gång på gång att han varken var idrottsintresserad eller någon föreningsmänniska.
Jag har ett otal gånger lyssnat på tal av Bosse Ringholm där han bedyrat sitt idrottsintresse och lyft fram sitt föreningsengagemang. Att han i 16 år var ordförande för Enskede IK. Men vilken sorts föreningsledare var egentligen statsråd Ringholm? Hans agerande efter Ekots avslöjande om de uteblivna skatteinbetalningarna och de svarta lönerna tyder på en förvånande stor okunskap. Aldrig har jag fått höra Ringholm yttra orden "självklart är det jag som ordförande som har det yttersta ansvaret och jag har slarvat". Istället har han skyllt på andra och hävdat att ansvaret vilar på kassören, massmedia och fan och hans moster. Snälla Bosse, kan du visa mig en idrottsförening där ordföranden inte är den ytterst ansvariga för att regler och förordningar följs?
Ringholms försvarare har också visat att de inte riktigt är med i matchen (se där, ytterligare en idrottsmetafor). Socialdemokratiska kommunikationskonsulten Lena Josefsson satt i en SVT-debatt och hävdade att det inte alls är så att idrottsledare lägger ut pengar ur egen ficka. Jodå, Lena, precis så är det i idrottssverige. Aftonbladets ledarsida efterlyste en utredning om idrottsföreningarnas skatterättsliga situation. Det är bara det att en idrottsskatteutredning sedan länge redan pågår och förbereder sig för att om några månader börja lämna sina förslag...
Statsminister Göran Persson gick i alla fall in och försökte styra upp situationen genom att påstå att det kan vara svårt för ett statsråd att sitta och kontrollera reseräkningar i en förening. Visst är det så. Men Ringholm var ordförande och en sådan kan bli tvungen att kontrollera reseräkningar, vare sig han eller hon är bilmekaniker, lärare eller statsråd. Han eller hon ska också ha koll på vilka sorts anställningsavtal som skrivs. Det borde en idrottsintresserad ordförande och föreningsmänniska veta. Och en sådan ska ju Bosse Ringholm enligt egen utsago vara.

Mer läsning

Annons