Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroande asiatisk konflikt

Annons
De senaste veckorna har vi kunnat bevittna hur tiotusentals människor demonstrerat i kinesiska städer för att uttrycka sitt missnöje över hur Japan hanterar vissa bilaterala frågor. Protesterna har kopplingar till ländernas konfliktfyllda historia, men de handlar också om aktuella tvisteämnen som äganderätten till oljerika områden. 1931 invaderade Japan Manchuriet och 1937 startade invasionen av resterande Kina. Året 1937 har etsat sig fast i kinesernas medvetande, eftersom det var året för \"massakern i Nanjing\", där hundratusentals civila mördades av japanska soldater.

Efter andra världskriget erkände Japan Kuomintang-regeringen på Taiwan som legitim representant för Kina. Inte förrän USA hade normaliserat relationerna med Kina kunde Japan göra detsamma 1972. Det ekonomiska utbytet och beroendet mellan Japan och Kina är idag omfattande. Förra året passerade Kina USA som Japans största handelspartner. Trots detta är inte de politiska relationerna särskilt varma. Analytiker har sedan en tid tillbaka talat om en ökande nationalism i både Japan och Kina. De upprörda känslorna i Kina gäller nu bland annat utgivning av japanska läroböcker som sägs släta över japansk aggression. En annan tvist gäller äganderätten till en obebodd ögrupp som japanerna kallar Senkaku och kineserna kallar Diaoyu. Här kan det finnas oljefyndigheter.

De flesta analytiker är överens om att den kinesiska regimen skulle kunna stävja protesterna om man ville. Istället har det rapporterats om att polis inte har ingripit när demonstranter har vandaliserat japanska butiker och bilar. Den kinesiska ledningen anklagas för att utnyttja dessa antijapanska protester för sina egna storpolitiska syften. Nationalism och fientlighet mot Japan kan också vara ett sätt att låta människors uppdämda missnöje kanaliseras och ges uttryck.

Även i Japan finns en misstänksamhet mot Kina. Många är oroade över Kinas ökande internationella tyngd och ekonomiska makt. I december förra året angavs Kina för första gången som ett potentiellt militärt hot mot Japan, vid sidan om Nordkorea. Hur relationerna fungerar mellan Japan, den andra största ekonomin i dagens värld, och Kina, en framväxande ekonomisk supermakt, påverkar hela Asien. En väl fungerande relation mellan dessa stater är av yttersta vikt för freden, stabiliteten och den ekonomiska utvecklingen. För att lösa dessa konflikter måste nog båda parter ändra inställning. Japan måste se över sitt förflutna och vara mer självkritiskt. I Kina måste ledningen sluta uppmuntra anti-japansk nationalism. Kanske borde man i Kina syna även sin egen historieskrivning. Hur många människor dog exempelvis under ordförande Maos styre?

Mer läsning

Annons