Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oschysst verksamhet

Annons
Monopol är okej. Ja, sällskapsspelet alltså. Monopol som innebär att det bara finns en aktör på en marknad gillar jag dock inte. Har aldrig gjort det. Kommer aldrig att göra det heller. Om ett par veckor ska jag ändå närvara på ett evenemang där jag kommer att få lyssna på brandtal för ett statligt monopol. Varför? Därför att jag är idrottsledare.
Den 2022 maj går RF-stämman, idrottsrörelsens högsta beslutande organ, av stapeln. Ny ordförande för Riksidrottsförbundet (RF) ska väljas, motioner ska behandlas och det statliga spelmonopolet ska banne mig försvaras. Så varför ska det då försvaras av landets största folkrörelse? Därför att regeringen håller idrottsrörelsen gisslan med hjälp av monopolet. Genom att koppla idrottens statsanslag till överskottet från Svenska Spel sätter man kniven mot idrottsrörelsens strupe. Utan spelmonopolet går Svenska Spel sämre och slantarna till idrotten blir färre. Det är på grund av detta som RF startar en kampanj med bilder på en massa söta barn, med en upplysande text om att \"det går en röd tråd från spelombudet till omklädningsrummet\" och där det riktas ett stort tack till alla som köper en Trisslott. Så vackert. Och då borde ju ett ännu större tack riktas till alla som inte kan kontrollera sitt spelande och verkligen bidrar till Svenska Spels överskott. Eller hur?
Jag vill inte förbjuda spelandet. Självklart ska folk få satsa pengar om de vill och hos vilket spelbolag de vill. Jag vill dock inte att idrottsrörelsen ska vara beroende av Svenska Spels pengar; pengar som kommer från en oschysst monopolverksamhet och som i vissa fall genereras av att ett överdrivet spelande drivs fram. Idrotten ska ha pengar från staten för att den gör en massa bra saker, men pengarna ska inte vara kopplade till hur många slantar som stoppas i enarmade banditer. Det har tidigare varit idrottsrörelsens bärande idé att slippa vara beroende av spelpengar, men tydligen har rörelsen bytt åsikt. När ägde det åsiktsbytet rum? Kanske är det som Eric Erfors i Expressen skriver, att RF blivit en \"kvasimyndighet\". Det hoppas jag inte, för en myndighet i Sverige 2005 går regeringspartiets ärenden, följer styrande politikers minsta vink, försvarar monopol och... Aj, aj, aj, bäst jag slutar här.

Mer läsning

Annons