Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otrevligt facit

/

Annons
Så var då midsommarhelgen över och de flesta är antingen tillbaka på jobbet eller har lyckan att få ha semester. Midsommarhelgen är förenlig med många traditioner, några är trevliga, till exempel sill, nubbe och dans kring midsommarstången. Andra är mindre trevliga, till exempel fylla och bråk. Eller att midsommar är den värsta trafikhelgen på hela året. Många dör i helgtrafiken, ofta till följd av att någon kört full eller har tagit bilen för tidigt dagen efter de nattliga festligheterna. Årets facit är åtta döda i trafiken, sju våldtäkter och bråk på så många ställen att det inte är lönt att räkna. Inga glädjande siffror.
När det gäller döda i trafiken är det stora problemet inte att människor sätter sig i bilen på fyllan, de flesta av oss har en spärr som gör att vi undviker detta. Men okunskapen är stor om hur lång tid det tar för kroppen att förbränna den konsumerade alkoholen, och därför kör många bil redan på morgonen efter. Vid dessa tillfällen kan det fortfarande finnas en hög promillehalt i blodet. Och många alkoholforskare menar att vi gör bäst i att låta bilen stå hela dagen efter. Hur fylleriet som ofta är grunden till många brott skall bekämpas är inte alldeles enkelt att svara på. Framförallt inte i en tid då detaljhandelsmonopolet utmanas såväl från en omfattande privatimport som från stora mängder insmugglad sprit. Tillgången på billig sprit har förmodligen aldrig varit så hög som den är i dag.
Vad vi vet att vi kan göra är däremot att uppmuntra till ökad användning av alkolås i bilar. Omkring 150 personer dödas och 1000 personer skadas varje år i trafikolyckor där endera föraren haft en otillåten mängd alkohol i blodet. Självklart är alkolås ingen vattentät metod, men det skulle säkerligen kunna förhindra ett flertal av olyckorna. Då skulle vi åtminstone få stopp på alla dem som tror sig vara nyktra nog att ta bilen hem på midsommardagens morgon.
En undersökning som Motorförarnas Helnykterhetsförbund gjorde för något år sedan visar att 80 procent utav de tillfrågade uppgav sig vara villiga att betala upp till 2 000 kronor extra vid köp av en ny bil för att få den utrustad med alkolås. Glädjande är att många svenskar är beredda att betala en viss summa för att minska rattonykterheten, även om priset för alkolåsen fortfarande är högt.
Vad det gäller stävjandet av bråk och våldtäkter verkar det mest effektiva vapnet tyvärr fortfarande vara dåligt väder. Något som medför färre människor i omlopp. Ack så sorgligt.

\"ingen vattentät metod

Mer läsning

Annons