Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otryggheten gynnar extremhögern

/

Annons

I Europa drog en våg av nationalism och främlingsfientlighet fram i vårens EU-val. I Sverige fick SD två av 20 mandat.

Å andra sidan så fick förstås anständiga politiska krafter en bred majoritet bakom sig både i EU och i Sverige.

I värt land har dessutom opinionen för ett generöst flyktingmottagande stärkts betydligt de senaste åren.

Detta betyder dock inte att risken för att SD går framåt minskat. Vi vet helt enkelt inte riktigt hur SD ska bemötas. Man kan säga att vi famlar oss fram.

Jag har valt upplägget att tala om vad detta är för ett parti. Det har nazistiska rötter och står för en neofascistisk ideologi.

Det betyder inte att alla som röstar på dem kan hänföras till samma fack. Men oavsett varför man väljer detta parti, så vill jag att den som gör det ska veta vad det är för ett parti. Det är inte ett parti som andra!

Sundsvalls Tidnings liberala ledarsida resonerar på ett liknande sätt. Läs gärna Sofia Mirjamsdotters öppna brev till Johnny Skalin. Finns på nätet.

Hon använder inte de politiska beteckningar jag för fram. Men i sak är kritiken stenhård och korrekt i sak.

Det finns förstås en risk med att beskriva SD som fascister eller rasister. Tre aktivister vid något som heter Mångkulturellt Centrum i Stockholm varnar i gårdagens SvD för just detta. Det kan få SD:s sympatisörer att känna sig ännu mer utanför, fruktar de. I stället, menar de, bör vi bekämpa det de kallar hypersegregation, som våra storstäder är fulla av.

Jag menar att det ena inte utesluter det andra. Vi måste ständigt förklara att SD inte är ett parti som andra.

Samtidigt måste segregationen brytas. Och än viktigare är att den otrygghet som förvärrats under de regeringen Reinfeldts åtta år vid makten måste brytas.

För hur ska vi förklara stödet för SD?

Å ena sidan finns en rätt betydande minoritet som ser invandringen som ett problem. Det är en främlingsrädsla som inte sällan övergår till främlingsfientlighet i spåren av SD:s propaganda.

Till detta ska läggas den otrygghet som breder ut sig när arbetslöshetskassan försämras, och omfattar allt färre, och den otrygghet som växer när den som blir sjuk faktiskt riskerar att ställas på bar backe.

En allmän känsla hos många att man övergivits av de styrande är inte svår att leda över till frågan vems fel detta är. En del förleds att tro att det är invandringen som är problemet.

Det är inte sant. Dessutom måste vi i valrörelsen lyckas förklara att den som vill förändra politiken inte kan slänga bort sin röst på de främlingsfientliga.

SD är ett parti på yttersta högerkanten. Regeringen Reinfeldts enda chans att få sitta kvar är nu att SD blir vågmästare. Det är ännu en anledning att inte rösta på SD.

Mer läsning

Annons