Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över blockgräns i nytt läge

/

Annons

Är det Centerpartiets tur att vara vingelpetter nu? Har vi inte haft nog av Miljöpartiets hattande i Sundsvall. Ungefär så löd liberala ST:s nätkommentar till nyheten att Sundsvall ska styras av ett blocköverskridande samarbete mellan tre partier.

Sant är att många har fått nog av MP:s hattande. Det kan verka smart att utnyttja ett vågmästarläge till att trumfa igenom så mycket av sin politik som möjligt.

Fast för MP i Sundsvall har det utöver partisplittring nu utmynnat i att man sannolikt inte får något inflytande alls. Det är helt enkelt inga andra partier som har förtroende kvar för de vingelpettrar som nu styr MP i Sundsvall.

På sikt lär man därför förlora i inflytande genom sitt agerande. Att man förlorat bland väljarna genom att många kände sig lurade efter valet 2010 är uppenbart.

Centerns läge är lite annorlunda. Här handlar det inte om att välja vilket block som ska få majoritet.

Här handlar det om att vilja bryta cementerade gränser, som inte gynnar någon – utom möjligen Moderaterna.

Det finns platser där det är ännu mer befogat. I går kom beskedet att landstinget i Skåne ska styras av de rödgröna med SD som vågmästare, eftersom FP och C inte vågat ta steget över gränsen. Så är det i hundratals kommuner efter valet.

Ja, det är ju så i Riksdagens också. Det är därför den nyutnämnde statsministern Stefan Löfven (S) gör sitt yttersta för att skapa ett samtalsklimat över blockgränsen som kan ta ifrån SD rollen som vågmästare.

Också därför är exemplet Sundsvall så hoppfullt. Här finns en insikt – lärd den hårda vägen av att SD avgjort frågor genom att rösta lite hipp som happ – om att bred samsyn är det enda som kan ta ifrån SD allt inflytande. Det måste faktiskt alla anständiga partier sätta som mål. Blockgränsen måste brytas. Svante Säwén

Mer läsning

Annons