Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parlamentariskt kaos

Annons
I torsdagens Dagens Nyheter presenteras en opinionsundersökning som visade att sju procent av svenskarna skulle rösta på Feministiskt initiativ (Fi) om det var val i dag. Inte helt otippat är det främst vänsterpartiet och miljöpartiet som förlorar på Fi:s framgångar. Så många som hälften av vänsterpartiets sympatisörer uppger att de är osäkra om de kommer att rösta v eller Fi i nästa val.

Det är väldigt märkligt att hela sju procent skulle rösta på ett parti som inte har presenterat några konkreta förslag överhuvudtaget. Ett parti som bara har lagt fram lösryckta fraser som \"vi måste diskutera könsmaktsordningen\" eller \"kvinnors löner måste drivas upp\". Vad det första innebär rent konkret och hur det andra skall gå till är ännu höljt i dunkel. Så den stora frågan är vad vill det feministiska initiativet? Fi måste snarast presentera ett politiskt program där de klargör vad partiet vill uppnå, och hur det skall uppnås. Detta för att väljarna på allvar skall kunna ta ställning till partiets politik. Att Fi är för jämställdhet och mot diskriminering är lätt att räkna ut, men ett parti måste rimligtvis ha åsikter även om andra politiska frågor. Vad vill feministerna med medlemskapet i EU? Hur ser de på den ekonomiska politiken? Det återstår ännu att se vad den feministiska analysen har att säga om dessa frågor.

Det skall bli intressant att se vad partiet till slut kan komma överens om. Som det ser ut just nu verkar det initiativets företrädare ganska splittrade och i total avsaknad av en gemensam linje. Det genusforskaren Tiina Rosenberg säger ena dagen går Gudrun Schyman ut och dementerar nästa. Hur skall Rosenbergs radikala socialism kunna smältas ihop med Ebba Witt-Brattströms relativt måttliga vänsterpolitik? Opinionsundersökningar i all ära, men Fi har långt kvar att vandra innan det är ett \"riktigt\" parti som väljarna kan ta ställning till.

Men låt oss i alla fall leka med tanken att Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen och därmed kanske knuffar ut vänsterpartiet eller miljöpartiet. Och vidare att Junilistan väljer att ställa upp med en \"septemberlista\" i det kommande riksdagsvalet. Då har vi fått en väldigt spännande och annorlunda valrörelse på halsen. Men nästa mandatperiod kan då komma att innebära ett parlamentariskt kaos aldrig tidigare skådat i Sverige.

\"Fi har långt kvar

Mer läsning

Annons