Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parti i kris håller kongress

/

Till helgen möts socialdemokrater från hela landet i Västerås för att hålla kongress.

Annons

Det lär – eller i alla fall borde – bli en omfattande diskussion om partiets framtid. Partiet befinner sig nämligen i kris. Det är svårt att benämna det på något annat sätt när partiet går kräftgång i opinionsmätningarna och enligt flera mätningar tycks ha etablerat sig runt 25-procentsnivån. En mycket låg nivå för det gamla maktpartiet vars självbild fortfarande ofta är att det samlar en majoritet av väljarna.

Det låga stödet kan till delar förklaras med att regeringspartier, särskilt i minoritetsregeringar, ofta straffas när de tar över makten och måste gå från ord till handling. Dessutom har regeringen tvingats regera med Alliansens budget, vilket har bakbundit den under mandatperiodens första tid.

Men det räcker inte som förklaringsmodeller. Socialdemokraterna har en långsiktigt vikande trend även om kurvan inte pekar rakt neråt. Under sin storhetstid lyckades Socialdemokraterna samla såväl en majoritet av arbetarväljarna som många av tjänstemännen. I dag är situationen den omvända, man tappar stöd i båda dessa grupper.

En tydlig trend är att Sverigedemokraterna skördar stora framgångar bland traditionella S-väljare inom LO-kollektivet. SD lockar enligt flera opinionsmätningar runt 25 procent av LO-väljarna, även om S fortfarande är det största partiet bland dessa väljare. Detta samtidigt som många av de mer mitteninriktade tjänstemannaväljarna tycks skrämmas av Vänsterpartiets stora inflytande på regeringspolitiken.

Socialdemokraterna pressas också av kompromisserna som måste göras med Miljöpartiet. Bland många industrivänliga S-väljare vore ett samarbete med V mer naturligt än ett samarbete med MP, samtidigt så skulle en sådan regeringskonstellation försvåra överenskommelser över blockgränsen.

Det är lång tid kvar på mandatperioden, så det finns tid att vända dåliga opinionssiffror. Men för att det ska ske måste S visa att partiet har svar på vår tids centrala frågor. Och Stefan Löfvens valhänta regerande måste upphöra.

Mer läsning

Annons