Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partiledare på praktik i Skönsmons hemtjänst

/

Annons

Jonas Sjöstedt besökte i går Sundsvall. Han är en partiledare som fått gå igenom ett stormigt valår, hantera flera tunga motgångar och uppleva länge efterlängtade framgångar.

Partiledaren, som valdes 6 januari 2012 av Vänsterpartiets kongress, har gjort sig känd som en resolut kritiker av vinster i välfärden. Under hans tid har partiets huvudfråga varit vinstfri välfärd, vilket betonats tydligt både i hans tal och texter, och i Vänsterpartiets valmaterial. Inte till salu har nog de flesta svenskar sett både en och två gånger under valrörelsen.

Även om tyngdpunkten ofta lagts på kritiken av riskkapitalbolagen och Alliansen har Sjöstedt ivrigt förespråkat alternativ till vinstdrivande bolag, och fastslagit att de offentliga utförarna i välfärden behöver bli bättre. Lösningar där personalen själva har inflytande över eller organiserar verksamheten är något han ofta talar varmt om.

I Sundsvall fick Sjöstedt prova att arbeta i Skönsmons hemtjänst. Anledningen var att Skönsmomodellen tillåter mer personalinflytande och ett mindre hektiskt schema, vilket V-ledaren ville se med egna ögon. På Vänsterpartiets öppna möte efteråt talade han entusiastiskt om mer personalinflytande över verksamheten i välfärden, som en del av sin beskrivning av det solidariska samhället.

Valresultatet i höstas var inte så bra som Sjöstedt hoppats på innan. V ökade, men väldigt lite. Det verkliga dråpslaget kom dock när Stefan Löfven meddelade att Socialdemokraterna inte var intresserade av att regera med Vänsterpartiet. Vänsterpartiets presskonferens efteråt visar med all önskvärd tydlighet att de faktiskt hade hoppats på att få ingå i en S-ledd regering. Frågan är varför. Löfven hade redan innan valet gjort det tydligt att han sökte blocköverskridande överenskommelser, och att Miljöpartiet var en naturlig samarbetspartner. Att då regera med ett parti, som lovat att inte regera med några borgerliga ministrar, hade knappast underlättat Löfvens strävan efter samarbete med allianspartierna. Sjöstedt kan ju inte ha väntat sig att S skulle släppa in honom i en regering av ren snällhet.

Vinstfrågan blev dock en seger. En överenskommelse, som gick ut på en begränsning av vinstuttaget så att företag med vinst som mål inte skulle få driva välfärdsföretag, nåddes med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Sjöstedt tog upp även det på det öppna mötet i Sundsvall, hur V kan påverka de andra partierna att anpassa sig efter dem, så att V får igenom sina frågor trots att de inte ingår i regeringen.

Jonas Sjöstedt har gjort sig känd som principfast, och det verkar ha fungerat åtminstone i den frågan. Vänsterpartiets utmaning handlar nu om att lyckas driva sina frågor utan att ingå i regeringen. Sjöstedt lovade att inte ge upp, men påpekade samtidigt att det inte skulle bli enkelt och att de förmodligen skulle möta motgångar på vägen. Man kan ha vilka synpunkter man vill på Sjöstedts politik, men att motivera sina medlemmar verkar han klara bra.

Mer läsning

Annons