Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partisk television

Annons
De senaste åren, och framförallt det senaste året, har det växt fram en väldigt intressant och viktigt fenomen på internet. Bloggar, som det kallas, kan enklast beskrivas som hemsidor där människor kommenterar sådant som intresserar dem. Det finns många intressanta politiska bloggar som bereder vägen för en alternativ nyhetsförmedling. Den danska bloggen \"Sömlösa nätter\" (www.somnlosanatter.se) kommenterade i onsdags en skevhet i rapportering från Irak i onsdagens 18-sändning av Aktuellt i SVT.
Aktuellt överslätar ett av de största terrordåden mot kurder och shiiter i Irak med att den sunnimuslimska minoriteten som kraftigt gynnades av Saddam Husseins regim är underrepresenterade i den nya irakiska regeringen. Aktuellts reporter säger att terrordåden \"inte förvånar\" då sunniaraberna är \"klart underrepresenterade\". Men nu råkar det vara så att sunnimuslimerna inte är underrepresenterade i regeringen. Tyvärr måste vi för tydlighetens skull ägna ås lite sifferexercis här. Sex av regeringens totalt 32 ministrar är sunnimuslimer, 17 är shiiter, åtta är kurder och en är kristen. Sunnigruppens andel av regeringen är alltså 18,75 procent, och deras andel av befolkningen i Irak är ungefär en femtedel, det vill säga 20 procent. Tveksamt om det kan kallas för en \"klar underrepresentation\".
Med samma resonemang är kvinnor \"klart underrepresenterade\" i den svenska regeringen där varannan minister är kvinna. Detta då kvinnorna faktiskt utgör någon procent fler än männen av Sveriges totala befolkning. Hade sunnimuslimerna haft en representant till i den irakiska regeringen hade de varit \"klart\" överrepresenterade med 22 procent av ministrarna. Då hade det ju, med Aktuellts reporters sätt att resonera varit berättigat för shiiter och kurder att terrorisera civila sunniaraber. Detta är givetvis ett fullkomligt bisarrt sätt att resonera, ändå förekommer det i en av vår \"fria televisions\" nyhetssändningar.
Faktum är att den sunnimuslimska gruppen faktiskt har gynnats i bildandet av den nya irakiska regeringen. En stor del av dem som valde att inte gå till valurnorna i januari var just sunnimuslimer, och trots detta så har den shiitiske regeringsbildaren al-Jafari valt att inkludera en representativ andel sunnimuslimer för att överbrygga etniska motsättningar i det nya och fria Irak.
Inslaget måste i anständighetens namn anmälas till granskningsnämnden, och där fällas. Annars kommer Aktuellts trovärdighet i utrikesbevakningen att för lång tid framöver att ha skadats.

\"Aktuellt överslätar ett av de största terrordåden

Mer läsning

Annons