Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patientsäkerhet viktigare än religiösa övertygelser

/
  • Ebba Busch Thor gjorde snabbt klart att hon är för införande av samvetsfrihet för vårdpersonal i samband med aborter.

Abortlagstiftningen har åter blivit föremål för debatt, efter att Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor deklarerat att hon är för införande av samvetsfrihet för vårdpersonal. Alltså rätten för exempelvis en sjuksköterska eller barnmorska att slippa medverka vid aborter om samvetet säger ifrån.

Annons

Det är inte nytt att det inom Kristdemokraterna finns önskemål om att införa en sådan klausul. Så sent som förra året lade KD i Kronobergs landsting en motion om samvetsfrihet. Förslaget möttes av massiv kritik, och det med rätta. Det kan tyckas som om KD:s utspel i frågan är en perifer företeelse och inget att ta på allvar. Nuvarande abortlagstiftning som Sverige haft i fyrtio år känns så självklar att den inte upplevs som reellt hotad.

Men det kan finnas en inbyggd fara i att sitta lugnt i båten för att något funnits så länge att det anses självklart. När det gäller aborträtten är det lätt att glömma att den inte kom till särskilt lättvindligt. Det krävdes år av kamp (och många dödsoffer) innan vi fick rätt till abort, och i många länder strider kvinnor fortfarande för rätten att bestämma över sin egen kropp.

Att vi i dag ser den som självklar är inte orsak nog att inte stå upp för aborträtten varje gång den kommer upp på bordet. Inga landvinningar behöver vara för evigt, att slå vakt om demokratiska reformer som ökat individers friheter är kanske viktigare än någonsin. Lagar kan avskaffas, rättigheter tas ifrån oss. Därför är det viktigt att ta debatten varje gång den uppstår.

Nu handlar inte samvetsfrihet om att göra inskränkningar i själva aborträtten. Men i förlängningen kan en sådan samvetsklausul orsaka allvarliga konsekvenser i vården, inte bara när det gäller aborter. Listan kan göras lång på andra liknande önskemål som kan komma att uppstå om samvetsfrihet vid abort blir verklighet.

Förutom att säkerheten minskar för den som behöver göra en abort, då risken finns att hen vid akutbesök möter en barnmorska som är befriad från att befatta sig med just aborter, blir det svårt att argumentera för varför exempelvis en läkare inte ska slippa medverka vid blodtransfusion om hen på grund av religiösa orsaker får samvetskval av detta.

Personal inom vården måste vara professionell. Personliga åsikter och känslor får inte påverka yrkesutövningen. En läkare kan inte vägra vård åt exempelvis en rökare även om läkaren tycker att patienten får skylla sig själv om hen drabbas av lungcancer.

En sjuksköterska får inte behandla patienter olika även om hen har fördomar om människor på grund av yttre eller inre egenskaper.

Även den som jobbar i vården är naturligtvis människa med känslor, åsikter och fördomar. Många är religiösa. Men om vi börjar göra undantag för varje läkares, sjuksköterskas eller barnmorskas personliga preferenser är patientsäkerheten allvarligt hotad.

Alla ska ha rätt till samma vård oavsett vem man är och oavsett vem som råkar jobba när man söker vård. Den som inte klarar av att ge det får söka sig till en annan bransch.

Mer läsning

Annons