Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patron ur för träpatronen

/
  • Sverker Martin-Löf, tidigare ordförande för bland annat SCA.

Annons

Sverker Martin-Löf, en av det svenska näringslivets mäktigaste män sedan en lång tid tillbaka, bland annat som styrelseordförande i Industrivärden, lämnar samtliga sina uppdrag i förtid. Detta efter Svenska Dagbladets föredömliga och för bolaget förödande granskning.

Läs också: SCA-toppen lämnar sina uppdrag

Svenska Dagbladet har avslöjat en fullständigt oacceptabelt företagskultur. Martin-Löf och andra höga chefer inom maktbolaget Industrivärden och de bolag som man har kontroll över har agerat som nutida träpatroner, fast med aktieägarnas pengar i stället för sina egna.

Läs också: Martin-Löf föddes in i makten

SvD har till exempel kunnat berätta om hur SCA:s flygplan har använts för privata resor, bland annat till fotbolls-EM i Kiev, och om storslagna fester i företagets jaktstuga i Jämtland. En av de mer extravaganta detaljerna i SvD:s granskning är hur Martin-Löf hade glömt sin plånbok på väg till jaktresa, utan att tveka skickades flygplanet tillbaka enkom för att hämta plånboken. Det är tyvärr lätt att vara frikostig med andras pengar.

I Sundsvall är Martin-Löf kanske mest känd som vd för SCA, en post han hade mellan 1988 och 2002. Det var under hans tid som SCA flyttade sitt huvudkontor från Sundsvall till Stockholm, något som har fått negativa följder för Sundsvall.

Industrivärdens tidigare besked har varit att den skadeskjutne Martin-Löf skulle sitta kvar till bolagsstämman 2016, men trycket blev till slut för stort. Det blev väl uppenbart att det är viktigare att rädda hela Handelsbankensfärens anseende än att till varje pris rädda skinnet på Sverker Martin-Löf. För övrigt lär det finnas goda skäl att anta att Martin-Löf, sitt agerande till trots, kommer att landa mjukt ekonomiskt. Hans rykte är dock svärtat och i historieböckerna kommer hans namn för all framtid att förknippas med dessa skandaler; ett tråkigt slut på en gedigen karriär.

Det är nu dags för den skjutglade och jaktintresserade Sverker Martin-Löf att göra en sista patron ur.

På Svenska Dagbladet kan man glädja sig åt att ha fällt en redig tjugotaggare genom sin gedigna och högst angelägna granskning av Industrivärdens excesser.

Mer läsning

Annons