Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pejling på kyrkan

Annons
Vad skulle du säga om en kyrkans man knackade på dörren en dag och frågade om du betalt kyrkoavgiften? \"Ursäkta, jag vet inte, det har jag glömt, men jag går å andra sidan aldrig i kyrkan.\" Här får du 2 000 kronor för i år.

När deklarationen ska fyllas i påminns vi om att en medlem i Svenska kyrkan under sin livstid i snitt betalar drygt 100 000 kronor. Pengar som kunde ha räckt till mer än 16 rotfyllningar. Miljoner svenskar betalar i genomsnitt 2 000 kronor om året till Svenska kyrkan utan att någon pejlare behöver påminna om det. Men samtidigt var det 55 690 personer lämnade kyrkan första gången avgiften förekom på det av staten utsända skattebeskedet. Det tyder på att många nog inte hade tänkt på att de var medlemmar. (Vilket påminner om SSU, som också har massor av inaktiva medlemmar. Skillnaden är att de aldrig betalat för sig, medan kyrkans medlemmar gjort det med råge.)

Enligt kyrkan själv bidrar du som medlem till att \"kyrkorummet kan finnas för såväl stillhet och eftertanke som gudstjänster och konserter.\" \"Du bidrar till att barn och ungdomar kan få växa i trygghet och självkänsla. till \"sjukhuskyrkor och familjerådgivning, jourhavande präster, härbergen och soppkök, brunnar och projekt för aidsdrabbade barn\" etcetera. Ganska mycket valuta för pengarna om det stämmer. När det däremot gäller det moderna samhällets mer utbredda religion tv-tittandet smiter uppåt 300 000 personer årligen från tv-avgiften. Det betyder en halv miljard kronor i förlorade intäkter vilket hade räckt till 71 428 rotfyllningar. Skattmasen ska specialgranska årets deklarationer för pokerspelare som sammanlagt dragit in omkring 100 miljoner kronor i vinster via spel på nätet. Och tv-pejlarna turnerar landet runt för att kontrollera om alla som smygtittar på Helgmålsbön har betalat tv-avgiften.

Men ingen behöver kolla kyrkoavgiften, för den betalar vi så lydigt ändå, utan att närmare tänka på vad den går till. Vi tycks vara mer benägna att betala till kyrkan än att skatta för pokerspelsvinster eller att bidra till finansieringen av vårt gemensamma tv-tittande. Detta är intressant, givet att bara 16 procent av svenskarna tror på en personlig gud, och att endast 26 procent tycker att kyrkan har bra svar på människans moraliska och andliga frågor. Vi betalar avsevärda summor för något vi inte utnyttjar, vi drar oss för att betala en service vi utnyttjar varje dag. Det kanske bottnar i en lathet att lämna kyrkan kräver en aktiv handling. Det kräver å andra sidan en aktiv handling att betala tv-avgiften, men ingenting att låta bli. Latheten gör oss mer religiösa än vad vi kanske egentligen är. Det ska sjömännen och de aidsdrabbade barnen vara glada för.

Mer läsning

Annons