Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar bot för ointresse

Annons
I ny utredning ledd av före detta riksdagsdirektören Gunnar Grenfors föreslås reglerna för riksdagsledamöternas traktamenten förändras. Det traktamente som utgår till alla ledamöter av riksdagen som är bosatta längre än fem mil från Stockholm är i dag satt till 330 kronor per dag. Pengarna är tänkta att täcka de extrakostnader det innebär att befinna sig på annan ort än hemmets, men samtidigt är reglerna sådana att avdrag skall göras i de fall parlamentarikerna blir bjudna på middagar och dylikt. Utredningen föreslår att traktamentet sänks till 100 kronor och att avdragen slopas. Bakgrunden till de föreslagna förändringarna är den att det framkommit vid granskningar att riksdagsledamöter slarvat med att göra avdrag för sådant de blivit bjudna på. Därför är det bra med ett förenklat system med ett lägre traktamente utan skyldighet till avdrag, det går rimligtvis ungefär på ett ut i slutändan.
Vidare föreslår Grenfors utredning att varje riksdagsledamot skall erbjudas 25 000 kronor per mandatperiod för resor inom EU och partierna skall erhålla ytterligare 10 000 per mandat i samma syfte. Detta för att främja riksdagsledamöternas intresse för och kunskaper om EU.
Även detta är ett bra förslag. Det är dags att våra folkvalda i riksdagen inser att EU är en betydande arena där politiska beslut som påverkar såväl riksdagen som det svenska folket tas. Riksdagens ledamöter visar ofta upp ett olyckligt ointresse för vad som händer i EU. Ett exempel på detta är när Europakommissionens ordförande José Manuell Barroso var i Sverige i höstas och fick lov att ställa in sitt tilltänkta riksdagsbesök på grund av bristande intresse från riksdagens ledamöter. Endast sex av 349 ledamöter hade anmält intresse.
Detta ointresse är obegripligt. Man får väl anta att de som innehar ett riksdagsmandat också har ett visst intresse av politik, och att missa chansen att föra diskussioner med en av de med störst inflytande över EU:s politik är snudd på tjänstefel.
Förhoppningsvis kan ökade resebidrag råda bot på åtminstone en del av detta ointresse och samtidigt underlätta för ett viktigt gränsöverskridande idéutbyte om hur olika länder väljer att tackla samhället olika utmaningar.

"EU är en betydande arena

Mer läsning

Annons