Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar saknas inte

Annons
Ordet katastrof är så slitet. Någon har sagt att när de döda räknas i miljoner blir de bara statistik. Hur ska man beskriva något som dödar ungefär sex människor varje minut, dygnet runt, året om? En sjukdom som knäcker hela samhällen. En farsot som fler än 560 personer smittas av varje timma. I Kina kommer det om några år att finnas fler sjuka än antalet invånare i Sverige. Kan vi riktigt förstå vad som sker?
Det handlar om hiv/aids som slår hårdast mot världens fattiga, särskilt kvinnor och barn. I veckan presenterade FN:s organ för aidsfrågor (UNAIDS) sin rapport om läget runt om i världen. Bland annat meddelas att det gångna året var den period då flest människor smittats hittills. Antalet nya smittade beräknas ha varit fem miljoner (cirka 35 miljoner har redan smittats). I fjol dog mer än tre miljoner människor av aids. Dödstalen är uppe i 23 miljoner. Fler än de döda i första världskriget. Ändå är aids en relativt liten sak i världspolitiken och samhällsdebatten. FN-rapporten berättar visserligen om insatser och program för att hejda smittan och i en handfull länder tycks den explosiva spridningen stannat upp.
Det vanligaste sättet att smittas är genom sex. Detta ett faktum gör saken komplicerad då sex till stor del handlar om kultur och vanor. Vi påverkas av religion, könsroller och värderingar. Människors val påtvingade eller frivilliga spelar den största rollen. Till exempel kondom förfaller vara en enkel sak, men är så förtvivlat svår. Katolska kyrkan säger nej! En hållning som leder till att fler smittas. I öppna samhällen finns en debatt som ger resultat, men i korrupta regimer drabbas människor hårt av bristen på samhällskritik. Ett vaccin skulle lindra problemet men här saknas hopp i närtid. Det finns effektiva bromsmediciner som dock når få människor i fattiga länder dessutom saknas ofta en infrastruktur inom hälsovården som kan hantera dessa preparat.
FN uppskattar att det behövs motsvarade 100 miljarder per år för att vända utvecklingen. Mycket pengar? Javisst. Men också lite pengar. Vår egen julhandel beräknas omsätta runt 40 miljarder kronor. I Sverige köper vi godis, läsk, bullar och chips för långt mer än tio miljarder. Världens militära rustningar är på flera tusen miljarder kronor. För att ta några exempel. Att hävda att det saknas pengar är inte trovärdigt.

" Dödstalen är uppe i 23 miljoner.

Mer läsning

Annons