Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionsidé splittrar USA

Annons
Planerna på att bygga en gnistrande skyskrapa på Manhattan där tvillingtornen stod kommer att bli försenade. Det är terrorhoten mot det framtida Freedom Tower som stöts och blöts och gör att genomförandet skjuts upp. Allt tycks alltså vara sig likt i USA. Samtidigt visade en stor opinionsundersökning, NABE, som tar tempen på landets näringslivsekonomer, för en tid sedan att fler anser att budgetutvecklingen, inte terrorismen, är det största hotet mot den amerikanska ekonomin. Och liksom i Sverige förs en debatt i USA om hur förskjutningarna i åldersstrukturen ska hanteras.
Problemet med att allt färre måste försörja allt fler är trots skillnaderna i välfärdssystemen mellan USA och Sverige liknande. President George W Bush vore inte den politiker han är om han inte skulle välja en kontroversiell ståndpunkt i denna problematik. Sedan han svors in för en andra mandatperiod efter valet i höstas har Bush drivit frågan allt högre upp på dagordningen. Han har turnerat landet runt i bästa presidentvalsmanér och upprepat gång på gång behovet av \"wise and effective reform\". Bush säger att han vill se bortom partipolitiska gränser och lyssna på alla goda idéer, men vissa principer tummar han inte på. Han är tydlig med att han inte vill veta av något omplåstrande, utan en permanent lösning och han vill definitivt inte lösa finansieringen med skattehöjningar. Det är de här utgångspunkterna och hans idé om att som ett led i \"ägarsamhället\" införa frivilliga personliga pensionskonton, ungefär som det svenska PPM-systemet, som gör det hela så kontroversiellt.
De allra flesta är överens om att någonting behöver göras åt ålderspensionssystemet. När det infördes som en del av president Franklin Roosevelts New Deal 1935 gick det 40 förvärvsarbetande på varje pensionär. I dag är kvoten 3,3:1.
Enligt president Bush kommer systemet som det ser ut nu att betala ut mer än vad som kommer in 2018 och 2042 kommer det att vara bankrutt om inga drastiska beslut fattas. Demokraterna hävdar dock att systemet kan stabiliseras utan några drastiska åtgärder och folkopinionen är skeptisk till Bushs planer. Ja, till och med inom Bushs eget parti, republikanerna, hörs tveksamma röster. Social Security är en omhuldad del av välfärden. I augusti är det 70 år sedan Roosevelt införde det. Att reformera en sådan grundsten låter sig inte göras i en handvändning.
Bushs envishet är allmänt omvittnad, men frågan är fortfarande öppen om han kommer att kunna lyckas genomföra en stor pensionsreform. I den nämnda undersökningen sätts sannolikheten för en pensionsreform före nästa val om två år till 1:3. Så kanske kommer Freedom Tower i alla fall att stå klart innan Social Security-systemet har blivit reformerat.

Mer läsning

Annons