Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perfekt individualism

Annons
Feministiskt initiativ har lyckats samla ihop de 1500 underskrifter som krävs för att föreningen skall kunna bilda ett parti. I onsdagskväll arrangerade Fi värvningsmöten på några ställen runt om i Sverige, och föreningen har enligt Gudrun Schyman uppskattningsvis mellan 3 000 och 3 500 medlemmar i dagsläget.
Egentligen är det intet nytt under den feministiska solen. Föreningen har fortfarande inte presenterat något annat än en problembeskrivning. Konkreta förslag lyser med sin frånvaro. Ändå kan man tydligt se att föreningens bildande har präglat den politiska agendan i Sverige. Det tog inte lång tid efter Fi:s bildande innan miljöpartiet sade sig vilja satsa mer på jämställdhetsfrågor. Socialdemokratin bildade feministas som ett försök att motverka ett väljarflöde från sossarna till ett nybildat feministparti. Vänsterpartiet har ju i flera år själva sett sig som det enda feministiska alternativet.
Det är fullt naturligt att de partier som främst \"hotas\" av ett eventuellt feministparti gör allt för att försöka minimera den egna väljarflykten. Mer intressant är dock att de borgerliga partierna på onsdagen träffades för ett gemensamt seminarium om jämställdhet. Det är mycket glädjande att även borgerligheten på allvar börjar diskutera dessa viktiga frågor. Av yttersta vikt är dock att man inte abdikerar från individualismens tron. Jämställdhet är ju egentligen ingenting annat än en perfekt individualism, där ingen gynnas eller missgynnas på grund av kön eller andra attribut.
Men även om vi är glada över att oppositionen nu har vågat närma sig denna för borgerligheten tidigare nästan döda fråga så gäller det precis som för Fi:s del att faktiskt konkret påvisa vad det är man vill genomföra. Där är nog problemet större för den borgerliga alliansen än för Fi, åsikterna tycks än så länge vara rätt så stora mellan partierna.
Maud Olofsson säger att målsättningen för alliansen är att en gemensam jämställdhetspolitik skall finnas med i det valmanifest som skall lanseras innan riksdagsvalet 2006. Vi hoppas att partierna lyckas nå dit utan att resultatet bara blir retoriskt snömos. Frågan förtjänar bättre.

Mer läsning

Annons