Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perssons generade leende

Annons
I torsdags var det dags för höstens första frågestund i riksdagen med Göran Persson som huvudperson. Statsministerns frågestund är ett ganska nytt inslag i riksdagens repertoar, tänkt att öka intresset för det som sker i parlamentet. Det är en lovvärd ambition, även om det knappast handlar om några rafflande tillställningar. Den riktiga dramatiken sker i de slutna rummen.
Torsdagen var inget undantag. Talmannen förklarade frågestunden öppnad. Statsministern ställde sig vid podiet och bad om korta frågor. Fredrik Reinfeldt var först ut. Han axlade oppositionsledarrollen, ställde sig bredvid Göran Persson och påtalade alla turer präglade av oenighet mellan regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet. Kort sagt två herrar i mörka kostymer och röda slipsar som tävlar i att framstå som mest statsmannalik. Därefter ställde Lars Leijonborg frågor om skolan, Maud Olofsson om företagande och så vidare.
Den för dagen mest intressanta frågan kom sist av alla. Centerpartisten Birgitta Carlsson undrade vad som gäller efter den flyktingpolitiska uppgörelse som regeringen ingått i samband med budgetuppgörelsen med de båda samarbetspartierna. Under torsdagen samlades nämligen de tre partiernas arbetsgrupp för första gången för att konkretisera den minst sagt luddiga uppgörelsen.
Statsministern hade inte så mycket att komma med i sitt svar där i kammaren. Förhandlingarna pågick fortfarande när han tog till orda. Generad och nervöst leende tillstod han att det är viktigt att " lösa ut det här snabbt för det är en olycklig situation som just nu gäller".
Precis så. Myndigheterna har fortsatt att avvisa personer som enligt överenskommelsen rimligtvis borde få stanna. Det interna papper som partierna enades om efter så mycket om och men innehåller ju inga klara och tydliga riktlinjer för myndigheterna att förhålla sig till.
Först senare under eftermiddagen stod det klart att de tre partierna inom kort kommer att lägga en proposition på riksdagens bord om nödvändiga ändringar för att uppgörelsen ska bli mer än fagert tal. Det återstår att se om det de enas om ger svar på alla de frågor som inte bara Birgitta Carlsson utan väldigt många människor har idag. Inte minst flyktingarna själva vars framtid står på spel.
Vi har en märklig situation i svensk politik, sade Göran Persson under frågestunden i en replikväxling med Fredrik Reinfeldt. Det märkliga består enligt honom i att det finns en borgerlig allians som vill regera tillsammans men som inte kan presentera en politik tillsammans. Mer anmärkningsvärt är emellertid att hans regering sluter överenskommelser utan att veta vad de innebär när det kommer till kritan. Rätt åt Göran Persson att få stå där i riksdagen och skämmas på grund av det för en gångs skull.

Mer läsning

Annons