Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perssons pigor

Annons
När far super är det rätt detta är en aspekt av innehållet i det tämligen substanslösa tal statsminister Persson höll i Björkvik i söndags. Vi kommenterade statsministerns utspel redan igår, men det finns ändå anledning att återkomma till vad den socialdemokratiske partiordföranden egentligen sade och då ändå bortse från den långa utläggningen om hur statsministern skall vara ordförande för ett kommande FN-toppmöte. Eller, Perssons förmåga att finna den svamp som hustru Anitra tydligen skördar.
Inrikespolitiskt uppehöll sig statsministern huvudsakligen vid arbetslösheten. Den arbetslöshet som AMS så sent som på måndagen kunde meddela omfattar 8,4 procent av arbetskraften det vill säga 373 000 personer som saknar riktiga jobb. Lägg därtill höga sjukskrivningstal och drygt 500 000 förtidspensionärer, så tonar bilden av ett land med allvarliga problem fram.
Detta är ett politiskt och ekonomiskt misslyckande. Och Göran Perssons löften om att bemöta dessa problem har vi hört förr, likaså hans felaktiga spådomar om ökad sysselsättning. Det nya är statsministerns sent påkomna insikt om att det finns massor med arbete att utföra i det svenska samhället som ingen gör i dag. Inom skola, barnomsorg, och sjukvård finns massor av sysslor. Lika så finns ett uppdämt behov av så kallade hushållsnära tjänster pigjobb brukar de senare föraktfullt kallas av den socialdemokratiska maktapparaten. Icke så nu längre. Nu skall arbetslösa minsann kunna få jobba med att hänga gardiner i hemtjänsten. Hur skall detta tolkas, är vi finare som Perssons pigor?
Självklart är detta med hushållsarbete av olika slag inte är mindre \"fint\" än att lägga rör, bygga hus eller dra elkablar. Ändå kan den som tar hem hantverkare till sitt hus gynnas skattemässigt. Men den som till äventyrs vill ha hjälp med att skura porslinet hemmavid kan glömma allt vad avdrag heter. Blankt och vitt blir det säkert ändå, men betalningen torde förbli svart till men för både enskilda och samhällets ekonomi.
Nu tycks dock statsministern ha svängt: Långtidsarbetslösa skall kunna få jobb i hemtjänsten och deras löner skulle delvis finansieras med statliga pengar. Varför inte ta ett steg till på denna väg och införa avdrag för hushållsnära tjänster i stället för att skapa en tungrodd byråkrati där staten och kommunerna skall vara arbetsgivare?
Sannolikt understiger kostnaden för sådana avdrag de många miljarder kronor som kommer att bräcka statsbudgetens tak när \"Perssons pigor\" skall avlönas med marknadsmässiga löner.

\"betalningen torde förbli svart

Mer läsning

Annons