Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pinsamt Freivalds!

Annons
I en intervju i tidskriften Fokus uttrycker Laila Freivalds åsikten att reseföretagen har kommit undan för lindrigt i efterdyningarna av flodvågskatastrofen: det heter att katastrofkommissionen inte har granskat dess ansvar ordentligt.
Typiskt nog knycker Freivalds på nacken åt sina egna tillkortakommande, hennes taktik är att kasta skit på andra. Tidigare var det underlydande på UD som hamnade i skottgluggen (underlydande som katatsrofkommissionen friade). Nu står charterföretagen i tur. Ändå vittnar många som drabbats av katastrofen om att resebolagen agerade bäst eller i vart fall minst dåligt under de första kritiska dagarna. En himmelsvid skillnad jämfört med en utrikesminister som inledningsvis inte gjorde någonting annat än att gå på teater.
Katastrofkommissionen har fokuserat på hur offentliga institutioner och myndigheter har agerat. För det första då medborgarna har (eller hade) högt ställda förväntningar på staten, för det andra då allting tyder på att det var inom statens ansvarsområde bristerna var som störst. Tidigt stod det klart att Utrikesdepartementet inte var i närheten av att göra sitt jobb och den skuggan faller tungt på Laila Freivalds. Det är nämligen inte orimligt att en utrikesminister håller sig ajour med vad som händer i världen framförallt när händelserna svenska medborgare.
Det handlar inte om att utrikesministern måste inta julmiddagen framför CNN eller Sky News, men emellanåt bör nog ministern öppna en dagstidning, ja rent av lyssna och titta på nyheterna i radio och tv. Man kan också tänka sig möjligheten av att använda internet. För en stor del av Sveriges medborgare är allt detta självklarheter, men tydligen inte för en av dem vars jobb det är att vara uppdaterad.
Göran Persson har ett övergripande ansvar för regeringen och regeringskansliets agerande. På samma sätt har Laila Freivalds ett motsvarande ansvar för Utrikesdepartementet. Det är nu hög tid att utrikesministern erkänner bristerna i stället för att dölja huvudet i sanden allt medan pekfingret på måfå letar efter syndabockar. Detta blir en pinsam pajkastning och det är ovärdigt när Sveriges utrikesminister försöker slingra sig undan sitt ansvar.

"Sveriges utrikesminster försöker slingra sig undan sitt ansvar

Mer läsning

Annons