Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plåster på såren

Annons
Sverige behöver en ny regering. Detta har sagts förut men förtjänar att upprepas, särskilt sedan nuvarande regeringen presenterat sin och samarbetspartiernas förslag till vårbudget. Mitt i den ekonomiska högkonjunkturen läggs plåster på såren för att få ned den öppna arbetslösheten. Däremot saknas strukturella åtgärder som kan skapa nya jobb i små och medelstora företag. Klart är att vare sig hårdare regler för pälsfarmer, alternativa bränslen eller nya regler mot djurförsök gör till eller från i detta sammanhang.
Det är visserligen inte helt enkelt att kritisera regeringens sysselsättningspaket då arbetslösheten är ett gissel, både för statsbudgeten, den nationella ekonomin i helhet och enskilda arbetslösa. Men var är stimulanspaketen för det som måste kallas riktiga jobb de arbeten som skapar ekonomisk tillväxt? Var finns den dynamiska näringslivspolitik som skapar det vi i dagligt tal kallar välstånd? Vad hjälper det om den öppna arbetslösheten pressas ned till fem procent om antalet arbetslösa i åtgärder väger upp nedgången? Dessutom är den \"verkliga\" arbetslösheten i dag närmare nio procent.
Regeringen är heller inte i närheten av sysselsättningsmålet de satt upp, att 80 procent av den arbetsföra befolkningen skall ha en sysselsättning. För att nå dit behövs 150 000 nya jobb och inte ens finansminister Pär Nuder vill i dag påstå att vi når dit - detta år eller nästa. I dag står mer än en miljon svenskar utanför den ordinarie arbetsmarknaden, arbetslösa, sjukskrivna eller förtidspensionerade.
Allt detta kostar multum. Visserligen betades statsskulden av under åren 1998 till 2002, men sedan dess har statens budget gått back, vilket resulterar i lån på uppåt 200 miljarder kronor fram till och med 2006. Ingen ljusning kan skönjas då Ekonomistyrningsverket (ESV) spår fortsatta underskott (och därmed nya lån) fram till 2008. Detta betyder i sin tur att räntorna på statsskulden ökar från 36 miljarder kronor (i år) till närmare 60 miljarder kronor per år 2008 om det räcker. För det återstår att se vad det valfläsk regeringen och samarbetspartierna kokar tillsammans i höstbudgeten kommer att kosta.

\"inte i närheten av sysselsättningsmålet

Mer läsning

Annons