Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plötsligt dök Stefan Löfven upp i den infekterade landstingsdebatten

Annons

Under hela den turbulenta landstingskrisen i Västernorrland har statsminister Stefan Löfven, av förståeliga skäl, inte gett annat än ­korta – om ens några – kommentarer om hur han ser på ­saken. Detta trots den ­enorma uppmärksamhet som BB-nedläggningen, och bilförlossningskurserna, i Sollefteå gav upphov till.

Plötsligt dök statsminister Stefan Löfven upp i den pågående landstingsdebatten.

Så har det fortsatt. Under statsministerns hårt lanserade Sverigeturné, för att flirta med landsbygdsväljare, blev det inte ens några ­publika framträdanden i Västernorrland. Däremot körde han skoter inför ­medieuppbådet i Jämt­land...

Ja, för tillfället är Löfvens relationen till hembygden, komplicerad, som det brukar heta på sociala medier.

Att statsministern nu i veckan låter sig intervjuas av ortstidningen är med ­andra ord ett klart trendbrott. Kanske är bedömningen att krisens mest ­intensiva fas är över och att den politiska situationen i länet är på väg att normaliseras.

Under intervjun pratar i alla fall Stefan Löfven om att en förlossning är ”en ­oerhört stark upplevelse, ­säkert” (han saknar ju egna erfarenheter). Statsministern konstaterar också politiskt inkännande att han förstår att människor reagerar mot nedskärningarna som socialdemokraterna har genomfört.

Därtill tydliggör Löfven att Sverige inte är en bananrepublik, regeringens befogenheter är begränsade, statsministern inte kan ­styra över landstingen, och ger sitt fulla stöd till ledarskapet (som gillar att vifta med partipiskan) i det djupt splittrade partidistriktet.Pliktskyldigt lägger statsministern också skulden för turbulensen i Västernorrland på allianspartierna. Gott så. Det är vad han förväntas säga.

Stefan Löfven är givetvis inte så oerhört aningslös att han på riktigt tror att landstingskrisen i länet är helt självförvållad. De ekonomiska problemen av det slag Västernorrland brottas med återfinns i samtliga skogslän och är kopplade till demografin.Det som utmärker Västernorrland handlar i huvudsak om att länet har saknat ett politiskt ledarskap, som har kunnat hantera nedskärningarna på ett tillräckligt skickligt sätt (men ­sådant kan givetvis inte en statsminister säga).

Mycket lite tyder också på att statsministerns inspel i landstingsdebatten i Väster­norrland kommer att leda till någon större förbättring. Risken är snarare den här typen av uttalanden förstärker motsättningarna. Att de som ockuperar sjukhuset i Sollefteå, och missnöjda S-väljare överlag, stärks i sin övertygelse om att landstingsmajoriteten nu fått ­carte blanche från högsta ort, och att de kan fortsätta skära ned på sjukvården i Ångermanland.

Det hade med andra ord förmodligen varit bättre för länet ifall Stefan Löfven ­hade fortsatt att hålla ­distans till hembygden.

Mer läsning

Annons