Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen måste förtjäna sitt förtroende

/
  • Svend Dahl skriver med anledning av kravallerna i Malmö att polisen måste förtjäna sitt förtroende.

Att människor har förtroende för polisen är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Det är därför helgens händelser i Malmö, där polisen i samband med protester mot ett nazistiskt torgmöte anklagas för att ha använt övervåld och varit ointresserad av att kommunicera med demonstranterna, väcker allvarliga frågor.

Annons

Polisens monopol på att utöva våld har inte uppstått ur tomma intet. Det finns där eftersom vi delegerat rätten att använda våld, för att det leder till bättre, anständigare och mer civiliserade samhällen, än om var och en utser sig själv till sheriff.

Detta innebär också att våldsmonopolet bara är till låns. Människor kan, teoretiskt sett, återkalla rätten om polisen missbrukar förtroendet. I praktiken handlar det om att polisen varje dag måste vinna människors förtroende. Med våldsmonopolet följer ett oerhört stort ansvar.

Det är därför arbetet med att förklara de insatser och överväganden som varje dag görs är en central del av polisens uppdrag. Och det är därför polisens närvaro i sociala medier, exempelvis genom ett twitterkonto som YB_Sodermalm, sannolikt är mycket betydelsefull för att upprätthålla förtroendet för polisen.

Det som utspelade sig på Limhamns torg i lördags hade tyvärr exakt motsatt effekt.

Det är troligt att det förekom våldsamheter bland en del av demonstranterna. Det är dock svårt att föreställa sig en enda situation som kan motivera rusningar med ridande poliser in bland demonstranter, varav några liggande, eller att köra över en demonstrant med en polisbuss. Detta är händelser som finns dokumenterade av många som var på plats.

Det är också svårt att föreställa sig vad som gör att en polis väljer att bemöta en demonstrants ilska med att slå kvinnan i huvudet med en sköld, en händelse som beskrivits av regissören Lukas Moodysson som var på plats under protesterna (Sydsvenskan, 24/8).

Det tycks också stå klart att polisen initialt spred felaktiga uppgifter om hotbilden, bland annat om påstådda attacker mot ambulanser och kastade gatstenar. (SVT och Skånska Dagbladet, 25/8).

Sådant bidrar direkt till att urholka förtroendet för polisen.

Att avfärda kritik mot polisen, som om det vore att ta parti för våldsamma aktivister, eller peka på att fredliga anti-rasister har ett ansvar för att hålla sig borta från sammanhang där det riskerar att förekomma våld, missar den grundläggande frågan: Hur bevaras förtroendet som våldsmonopolet bygger på?

Malmöpolisen, som själv understryker att man inte är nöjd med insatsen, har ett stort förklaringsarbete framför sig. Men det finns också anledning att från politiskt håll diskutera om exempelvis ett system med oberoende granskning av polisen skulle kunna stärka förtroendet. Annars riskerar vi en utveckling där arbetet med att motverka sådant som hotar demokratin i sig själv blir ett hot mot demokratin.

Mer läsning

Annons