Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiken tar tillbaka makten

/
Annons

Detta efter att han har hamnat på kollisionskurs med den styrande majoriteten (Läs: Barn- och utbildningsnämndens ordförande João Pinheiro).

Det hela kom plötsligt – tydligen också för oppositionen som att döma av kommentarerna inte har informerats – även om det egentligen inte överraskar. Sundsvalls skolor har i många år underpresterat trots att resurserna som tilldelas skolan inte är små jämfört med andra kommuner.

Det är inte orimligt att de styrande politikerna i ett sådant läge ser över hur förvaltningen är organiserad och hur ledningen fungerar.

Att Moderaterna kräver João Pinheiros avgång går att förstå som en del i det politiska spelet, men kravet är i sak missriktat. Även om Pinheiro inte direkt har rosat marknaden det här första året som ansvarig för skolpolitiken så är det inte korrekt att skylla problemen i Sundsvalls skolor enbart på honom.

Förvaltningarna i Sundsvall har de senaste åren vart väldigt tjänstemannastyrda, det gäller inte bara skolan. Kommundirektör Stefan Söderlund har i mångt och mycket varit den som styr, nästan mer så än kommunens politiker i många fall (minns till exempel hur socialdirektören sparkades utan att Söderlund ens informerat Socialnämndens dåvarande ordförande Else Ammor). Det är inte en hållbar situation.

Om beskedet att Tommy Nilsson nu slutar är ett första steg på vägen mot att politikerna tar tillbaka makten från tjänstemännen så är det en bra signal. Detta alldeles oavsett vad man tycker om den styrande majoritetens politik. Det är de folkvalda som ska peka ut färdriktningen och förvaltningen som ska se till att politiken genomförs. Den tydliga rollfördelningen mellan vilka som bestämmer och vilka som verkställer tycks ha saknats i Sundsvall på senare år.

Lars Karlstrand som nu tar över som tillförordnad skoldirektör har fördelen att han är pedagog och har direkta erfarenheter från klassrummet, bland annat som lärare och rektor för Skönsbergs skola.

Ibland kan det förstås vara bra med en person som kommer utifrån och kan se på verksamheten med nya ögon – Tommy Nilsson var till exempel militär – men man ska heller inte underskatta vikten av att ha en skoldirektör som kan utöva ett pedagogiskt ledarskap. Huruvida det sedan ska vara Karlstrand eller någon annan person som tar över posten på riktigt är svårt att uttala sig om när vi inte vet vilka kandidater som står till buds.

Klart är i alla fall att Sundsvalls skolor behöver en nystart. Resultaten är generellt för låga, även om det som alltid skiljer sig mellan olika skolor, och kommunen sjunker i flera rankningar över vilka kommuner som har den bästa skolan.

Det håller naturligtvis inte för en kommun som har ambitionen att vara Sveriges bästa skolkommun år 2021.

Mer läsning

Annons