Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikens avarter

/
  • Rasism och nazism bekämpas bäst genom utbildning och kunskaper - inte genom tankeförbud.

Annons
Hur skall skolor agera när vissa elever kränks av elever med rasistiska och nazistiska sympatier? Frågan har blivit brännhet sedan Ytterbyskolan i Kungälv hotat med att ge de rasistiska eleverna underkänt i samhällskunskap. Ytterbyskolans ledning menar att läroplanen och samhällskunskapens kursplan kräver att eleverna skall tillämpa grundläggande demokratiska värden.
Det är orimligt att skolorna skall använda betyg för att straffa elever med \"fel\" åsikter och värderingar. Även om skolledningen hänvisar till läro- och kursplaner så är dessa underordnade den grundlagsskyddade yttrandefriheten. Att underkänna eleverna lär heller inte övertyga dem om att demokrati och toleransens är de värden varje drägligt samhälle måste byggas på.
Visst måste skolorna agera om elever kränks. Detta bör dock inte blandas ihop med betygen som är ett mått på elevernas kunskaper inte deras åsikter. Skolan måste i stället hur svårt det än är försöka föra en dialog med de rasistiska eleverna. Att bestraffa dem med underkända betyg kan resultera i att eleverna snarare drar sig undan i sina nazisekter och utmålar sig själva som martyrer.
Tråkigt nog väljer skolminister Ibrahim Baylan att ducka och vill inte kommentera Ytterbyskolans agerande. Det vore glädjande om regeringen inte minst efter dess tveksamma agerande i och efter Muhammedkarikatyrernas publicering kunde stå upp för yttrandefrihetens principer.
Själva grundproblemet här är varför odemokratiska värderingar och åsikter kan vara så lockande. Det är svårt att förstå vad det är i nazismen och kommunismen ideologier som resulterat i folkmord som tilltalar dagens unga. Förmodligen är det faktum att extrema sekter erbjuder väldigt förenklade och polariserade världsbilder. Allt som är fel i samhället påstås från nazihåll bero på invandringen och det mångkulturella samhället och kommunisterna hittar sina syndabockar i välavlönade börsbolagschefer och elaka kapitalister.
En del i den samhällskunskapsundervisning som eleverna nu riskerar att underkännas i är att problematisera och försöka förklara mer komplicerade samband i samhället. Ökade kunskaper och fortsatta diskussioner om hur samhället ser ut och fungerar är det bästa sättet att råda bot på inskränkta och verklighetsfrånvända idéer. Det är i miljöer av okunskap och intolerans som rasism kan växa sig stark därför är bildning och diskussion den bästa försäkringen mot politikens avarter.

Mer läsning

Annons