Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikens fångar

Annons
\"Vårdgarantin skapar kaos\" lyder rubriken på ST:s förstasida i söndags. Detta kändes inte oväntat i ett län som Västernorrland med långa köer till behandling på en rad områden. Köer kan inte rationaliseras bort med ett enstaka beslut av beslutsfattarna i riksdag eller regering. Frågan är om just själva garantin är orsaken till kaoset?
När resurser i form av läkare, sjuksköterskor och läkarsekreterare saknas, när tid och lokaler inte finns, ja då kommer reformen naturligtvis inte att fungera särskilt bra. Både patienter och personal i vårt län blir på det vis något av politikens fångar. Det räcker inte med en garanti om man inte samtidigt vidtar åtgärder eller fattar politiska beslut som skapar bättre förutsättningar för garantins upprätthållande. Så har inte skett i Västernorrland.
Vi tror dock inte att vårdens problem är enbart av ekonomisk natur. Ett uppenbart dilemma är strukturen i landstinget. En organisation som finansieras i huvudsak med skattemedel och dessutom är länets i särklass största arbetsgivare med mer än 8 000 anställda. Det är ett problem att hundratals miljoner kronor av landstingets driftbudget på cirka sex miljarder kronor, används till annat än sjukvård. I ett samhälle med kraftig ekonomisk tillväxt kunde det passera. Men när fallet är det omvända blir det allt svårare att acceptera landstingets diversifiering: På regional kultur, folkbildning och föreningsliv med mera.
Det är bara en gissning att människor som väntar på en starroperation eller en ny höftled, har föga förståelse för att deras skattepengar går till en folkhögskola med inriktning mot teater och friskvård. Vi tror inte att den länsbo som väntar på sin nya höftled inser varför landstinget skall satsa på utbildningar inom data och media.
Allt detta sker samtidigt som psykiatrin har svårt att ta emot annat än de mest självmordsbenägna patienterna, samtidigt som köerna växer vid medicin- och kirurgmottagningarna, samtidigt som många vårdcentraler hankar sig fram med hjälp av stafettläkare.
Demokratin då landstinget är ju folkstyrt. Ja, i teorin. Men en kvalificerad gissning är att en majoritet av väljarna i länet har lättare att tala om vad deras respektive kommunalråd heter (och vad de sysslar med) samt vilka som är riksdagens partiledare, jämfört med att identifiera motsvarande poster på landstingsnivån.

\"Ett uppenbart dilemma är strukturen i landstinget

Mer läsning

Annons