Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikens kärna

Annons
Överst på många riksdagsledamöters önskelista står mer av väljarkontakter och en effektivisering av arbetet i riksdagens kammare och utskott. Allt enligt en undersökning av riksdagsledamöternas arbetssituation som överlämnades till riksdagskommittén i onsdags. Detta är sunda idéer som går i linje med en riksdagsledamots huvudsakliga uppdrag. Att föra väljarnas talan och att bilda opinion, är kärnan i politiskt arbete och därför är det precis det som de folkvalda i riksdagen borde ägna sig åt. Ändå går mycket tid till praktiska uppgifter som skulle kunna skötas lika bra av en sekreterare.

Men det är inte bara riksdagens arbete som skulle behöva reformeras. Mycket av det partipolitiska arbetet runt om i landets lokalavdelningar ägnas i dag åt organisatoriska sysslor; att kopiera informationsblad och koka kaffe till mer eller mindre välbesökta möten. Vad hände med opinionsbildningen och visionerna? Diskussionen om hur man kan göra demokratin och politiken intressantare och därmed få fler att engagera sig, förekommer numera i många sammanhang. Medlemmar flyr partierna och valdeltagandet sjunker, i Sverige för första gången under 80 procent i de senaste två riksdagsvalen. Demokratin måste räddas, det är de flesta överens om men hur?

Svaret är enkelt. Sök efter politikens ursprung idéerna. Partimedlemmarna försvinner inte för att folk är ointresserade av politik, utan för att människor i första hand vill diskutera och sprida sina idéer. Politik måste få handla om vision, inte bara organisation och administration.

Jag hoppas att riksdagsledamöterna får gehör för sina förslag. Ett första steg är att skynda på arbetet med att anställa fler sekreterare och assistenter. Då skapas tid att vistas ute bland folk för att tala och lyssna framför allt i sina egna valdistrikt. Då kan väljarna upptäcka kopplingen till de folkvalda. Om de framför sig har "sin" representant som står till deras förfogande för att driva deras frågor i Sveriges högsta beslutsfattande organ, blir det garanterat intressantare att följa tv-debatter.
Helena Öman är trainee Liberala nyhetsbyrån

Mer läsning

Annons