Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk floskeltopp

Annons
Valrörelsen närmar sig - partier som siktar på riksdagen nästa höst finslipar just nu sina budskap och handlar reklam för stora pengar. Några slogans har redan börjat användas: \"Sverige kan\" (folkpartiet) och \"Alla ska med. Så enkelt är det\" (socialdemokraterna).
Det lustiga med slogans är att de nästan aldrig klarar floskeltestet - alltså om ingen är emot eller om motsatsen blir bisarr så funkar inte budskapet. \"Sverige kan inte\" funkar ju inte. För övrigt är budskapet konstigt och halvt på något vis - för det förklarar ju inte alls vad Sverige kan för något; hoppa, springa eller leka? Antar att de menar att Sverige kan bättre men då är budskapet en direkt \"ripoff\" av socialdemokraternas kampanj 1994 som var \"Sverige kan. Bättre.\" Men den socialdemokratiska var i alla fall tydligare och klarade faktiskt floskeltestet - för det fanns nog de som tyckte att Sverige var bra även 1994 och inte kunde göra bättre (även om det så här i efterhand är lite svårbegripligt).
Kollar man socialdemokraternas nya slogan som togs fram i samband med partiets kongress i Malmö för någon månad sen - så klarar den inte floskeltestet. Ingen ska med? Nej, det finns det ju ingen som tycker. Men kampanjen är rätt snyggt utformad med alla människor som gör olika saker tillsammans och inte lämnar någon bakom sig.
Mest spännande kommer nog centerpartiets reklam att vara - för när partiet nu sålt sitt tidningsbolag för nästan två miljarder måste ju budskapet man betalat reklambyrån för att ta fram klara floskeltestet kan man tycka.
I lördags firade framför allt vänsteraktivister landet runt \"köpfria dagen\". Den infaller dagen efter att de flesta i Sverige får lön eller studiebidrag och dagen innan första advent. På miljöpartiets ungdomsförbunds webbplats kan man läsa att \"meningen med den köpfria dagen är att man ska fråga sig vad som egentligen är det viktiga i ens liv och fråga sig vad ens livsstil får för konsekvenser för människor i tredje världen, djuren och miljön.\"
Hur det ska bli bättre av att vi ska sitta hemma på en lördag övergår mitt förstånd. Vi ska inte handla frukost, inte handla kläder, inte gå på bio, inte träffa vännerna på en fika, inte köpa vinterskor, inte betala räkningar eller för den skull handla en ekologisk saffransbulle att njuta av framför brasan. Som en adventsliknande långfredag ska vi istället fundera över vad som skulle bli bättre i världen om vi inte handlade så mycket. Det som anti-tillväxtlobbyn i miljöpartiet och andra vänsteravarter glömmer är vad som händer om vi inte handlar - få jobb skulle finnas kvar, skatteintäkterna skulle rasa och tillväxten bli negativ. Men man får väl trösta sig med att det finns politiska partier som shoppar reklam för stora pengar - vilket säkerligen ger några människor jobb så att de i sin tur kan handla något.

Mer läsning

Annons