Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Porrfritt är inte feminism

/
  • Det är inte feminism att frånta kvinnor deras rätt till sina kroppar och sin sexualitet.

Vad är porr? Intet annat än skildringar av sex.

Annons

Det borde politiker från både höger och vänster ha hållit i minnet innan de började applådera Sveriges Kvinnolobbys nya upprop #porrfritt. Kampanjmanifestet lanserades vid ett seminarium under Almedalsveckan och handlar bland annat om att kriminalisera sexköp utomlands, lagstifta mot porr på hotell, införa mer undervisning om sex och samlevnad samt förbjuda sexuella bilder i skolan. Frågetecknen är många här.

Hur ska man till exempel gå till väga rent praktiskt? Att straffa en person för något hen har gjort i ett land där handlingen i fråga är tillåten strider mot legalitetsprincipen. Vore det vidare ens möjligt att göra hotell porrfria med mindre än att personalen övervakar alla gästers datatrafik, eller ska internet förbjudas rakt av? Och hur ska lärarna alls kunna undervisa i sex och samlevnad framöver, om de samtidigt inte får visa några sexuella bilder?

Representanter för nästan alla riksdagspartier samt Feministiskt Initiativ deltog i #porrfritt-seminariet, och med ett undantag var alla mycket positiva.

Porr och kvinnomisshandel är de yttersta effekterna av ojämställdheten i Sverige, sade till exempel den socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm till P3 Nyheter efteråt (30 juni). Porr, menar hon, är exploatering av kvinnors och barns kroppar. Argumenten är mycket typiska.

Många sexarbetare far illa, inte tu tal om saken. För dem kan man göra mycket mer. Vidare vore det en god idé att se över hur man ska få bukt med så kallad hämndporr, det vill säga material som sprids mot de medverkandes vilja. Men skildringar av sex är inte detsamma som misshandel. Inte heller är vuxna kvinnor att jämställa med barn sexuellt, och det är djupt olyckligt att dessa två grupper så ofta buntas ihop i debatten.

Nog finns det mycket man kan kalla det när politiska krafter vill frånta kvinnor rätten till sina kroppar och sin sexualitet. Men feminism är knappast rätta ordet.

Mer läsning

Annons