Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiv utveckling trots allt

/
  • Trots att fattigdomen fortfarande är ett stort problem så går utvecklingen – enligt en ny rapport – åt rätt håll.

Annons
I går presenterades en ny rapport på Dagens Nyheters debattsida. Demoskop har på tankesmedjan Timbros initiativ ställt ett antal frågor till en grupp slumpvist utvalda svenskar om deras uppfattning om fattigdomen och miljöproblemen i världen. Det visade sig att en majoritet av de tillfrågade svarade fel på samtliga påståenden. Bland annat trodde 76 procent av de tillfrågade att fler människor lever i extrem fattigdom runt om i världen i dag än 1980. Detta trots att det är 400 miljoner färre i dag än för 25 år sedan som räknas som extremt fattiga. Och 70 procent tror att luftföroreningarna har ökat trots att de, enligt vad som sägs i rapporten, har minskat med 40 procent sedan 1980.
Visst är problemen med den globala fattigdomen och miljöförstöringen fortfarande stora, det skall inte förnekas. Men det är samtidigt viktigt att ha klart för sig att utvecklingen går åt rätt håll. Detta har uppenbarligen inte gått fram.
Vad det gäller miljöfrågorna så har till exempel vissa av USA:s delstaters hårda miljölagar tvingat fram utvecklingen av mer miljövänliga bilar som drar mindre bensin och släpper ut mindre avgaser. Alla moderna bilar är i dag utrustade med en relativt effektiv avgasrening. Det är vår fasta övertygelse om att EU:s så kallade miljöbörs där det bedrivs handel med utsläppsrätter kommer att driva den här utvecklingen ytterligare i rätt riktning.
Vidare är de senaste besluten i Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF) om de stora skuldavskrivningarna är oerhört glädjande. Det är förstås för de allra flesta människor någonting befängt med att det i vissa delar av världen dör folk av bristen på mat och rent vatten medan vi i väst kan duscha i rent vatten och frossa i diverse godsaker dagligdags.
Tyvärr finns det en utbredd uppfattning att det är marknadsekonomin som har orsakat fattigdom och miljöförstöring, när det är precis tvärtom. Överallt där man har experimenterat med centralstyrda planekonomier har resultatet blivit katastrofalt. Den ekonomiska utvecklingen har stagnerat eller till och med gått bakåt. Ta Indien som exempel, för inte speciellt länge sedan var det ett relativt underutvecklat land. Sedan den socialistiska ekonomiska politiken övergavs har ekonomin blomstrat och fattigdomen minskat. En fortsatt positiv utveckling i världen gagnas bäst av att fler länder övergår till marknadsekonomi och demokrati.

\" de stora skuldavskrivningarna är oerhört glädjande

Mer läsning

Annons