Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Precis detta skrämmer oss

/
  • Folkhälsominister Gabriel Wikström (S), föreslår skärpt tobakslagstiftning. Då krävs att multinationella tobaksjättar inte kan stämma svenska staten.

Annons

Det var så sent som i förra veckan som folkhälsominister Gabriel Wikström (S), föreslog skärpt lagstiftning mot rökning. Tidigare skärpningar som rökförbudet på krogen har ju mot alla odds blivit något som nästan alla gillar – utom tobaksindustrin. Nu vill man gå vidare till utomhusserveringar och man bör rimligen vara öppna för lösningar som kan få acceptans både bland rökare och icke-rökare. Sen funderar Wikström över om inte neutrala paket, som inte syns i öppet i butiken, kan vara ett sätt att få ner rökandet.

Det har man funderat på även på Irland. Detta pubarnas förlovade land var faktiskt först i världen med rökförbud på restauranger. Nu ligger man före Sverige även på detta område. Men nu hotar ett jättelikt tobaksbolag med att stämma Irland om man lägger fram lagförslaget i den form som presenterats.

Det är precis detta som fått så många européer att oroas över de frihandelsförhandlingar som förs mellan EU och USA under namnet ITTP. I detta avtal finns förslag om så kallat investerarskydd, där företag som känner sig diskriminerade av ny lagstiftning, ska kunna stämma regeringar i speciella skiljedomstolar.

Eftersom klausuler som dessa redan finns i bilaterala frihandelsavtal så har vi sett hur länder som Australien och Uruguay redan blivit stämda. Och nu är det alltså Irlands tur. Sverige nästa kanske. Fast nu finns rätten att införa de neutrala paketen redan i EU:s tobaksdirektiv. Så de multinationella tobaksjättarna tycks nu i första hand lobba för att ett investerarskydd av denna typ ska finnas med om förhandlingarna i TTIP går i mål. För svensk del bör vi arbeta för att det inte finns med. Frihandel är en sak som alltid gynnat Sverige. Att låta multinationella företag sätta en grimma på politiken vad gäller folkhälsa, djurskydd och liknande kan vi aldrig gå med på,

Mer läsning

Annons