Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressgrannar i norr

Annons
Småföretagarna har varit försvunna från den politiska scenen under lång tid. Ända till igår då de plötsligt fick återinträda vid regeringens sammanträde på Harpsund. När finansminister Pär Nuder presenterade regeringens syn på Sveriges ekonomi fanns företagarna åter med som en aktör.
Det var både välkommet och efterlängtat. Sällan har så många företagare talat så länge för döva öron i regeringen.
Västerbottens-kuriren (liberal)

För regeringen har sysselsättningen blivit en medial mara och en riktig black om foten. Förvisso lyckades man pressa ned den öppna arbetslösheten till fyra procent för ett par år sedan. Sedan släppte man greppet.
I retoriken hette det då att fyraprocentsmålet bara var ett steg på vägen mot den fulla sysselsättningen. För en socialdemokratisk regering, och dess trovärdighet, är det nödvändigt att arbetslösheten pressas ner. Annars lär det bli oändligt svårt för socialdemokraterna att klara kommande riksdagsval.
Kenneth Jonsgården i Piteå-Tidningen (s)

Nuder tror att "plusjobbarna" blir så oumbärliga att de får fasta jobb. Det är lika korkat som att från kajkanten kasta ut tvättlinan med en klädnypa på och inbilla sig att mörten ska nappa.
Norrbottens-Kuriren (m)

I går inleddes folkpartiets landsmöte, och partiledaren Lars Leijonborg höll ett skrämmande tal där han hyllar Kina, eftersom landet har låga produktionskostnader, och därför står sig bra i den internationella konkurrensen. [...] Det är självklart att superkapitalismen genererar tillväxt när människor jobbar på slavliknande villkor. Kina kan stå sig i konkurrensen genom att landet inte har fackföreningar. Om Kina hade haft det skulle lönerna öka och priserna på de exporterade produkterna stiga.
Sofie Wiklund i Dala-Demokraten (s)

Även om Leijonborg i sitt tal anslog en samarbetsvillig ton, är det ingen tvekan om att partiet genom sitt närmast fundamentalistiska kärnkraftskramande gräver diken för en ny regering.
Hudiksvalls-tidning (c)


Mer läsning

Annons