Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressgrannar i norr

Annons
Detta är en nästan obskyrt tydlig valbudget, fylld av goda gåvor från Per Nuder som i sin första budget slår något slags rekord i frikostighet. Han spenderar och fördelar 20 miljarder och tror sig få tillbaka 55 000 nya jobb, utbildningsplatser och praktikplatser. Så lyder teorin. Praktiken, som ofta innehåller komplikationer och överraskningar, visar sig med tiden. En fråga som kan ställas lyder: finns det en organisation, personellt och organisatoriskt, på arbetsförmedlingarna för att klara detta väldiga tillskott av pengar och sysselsättning?
Kennet Lutti i Arbetarbladet (s)

SLUTSATSEN ÄR ATT höstbudgeten från s, v och mp är kortsiktig, oseriös och leker med människor. Regeringen ger inte förutsättningar för nya riktiga jobb, utan låter människor sysselsättas i åtgärder. Vad bottnar sådana reformer i för människosyn?
Malin Svensson i Östersunds-Posten (c)

PÄR NUDER LÅNAR friskt till sin bidrags-budget som bara är ett desperat uppehållande försvar över valdagen. Kosta vad det kosta vill. Sedan låter han allt rasa ihop som ett korthus om han skulle få sitta kvar. Då har han inte råd med några fler gardinjobb eller några gåtanter. I Luleå sa skolminister Ibrahim Baylan att budgeten var Europas bästa trots att han inte riktigt visste vad den innehöll. Och i Umeå påstod det ekonomiska geniet Berit Andnor att det var den bästa budget som någonsin lagts fram ...Allt kan säljas med mördande reklam, heter det. Även konserverad gröt!
Bo Östman i Norrbottens-Kuriren (m)

DJUPAST INNE I det budgetpolitiska tänkandet finns en idé om överskott i de offentliga finanserna som direkt motverkar det som arbetarrörelsen brukar skryta med: Att kampen för full sysselsättning går före allt annat. Det gör den inte längre. Visserligen är det sant att den fulla sysselsättningen betyder mer för socialdemokratin än för borgarna, men den betyder definitivt inte lika mycket som tidigare.
Göran Greider i Dala-Demokraten (s)

Mer läsning

Annons