Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problemen finns ändå kvar

/

Annons

I förra veckan skrev jag om Timrå IK:s förhoppning att kommunen ska köpa tillbaka ishallen. Köp inte blev min slutsats. Men jag insåg samtidigt att frågan skulle komma tillbaka till kommunen, i den mån klubben inte lyckas förhandla med banken om villkoren. I ett brev till ledarsidan härintill förs fram åsikten att det ändå kan löna sig för kommunen att ta över.

Uträkningen bygger på att kommunen får en fin anläggning för halva kostnaden, något som väl inte hjälper stort om man inte kan fylla den med elithockey.

Däremot ligger det en hel del i att man kan räkna med större intäkter av arenan om Timrå IK finns kvar, än om man inte finns kvar som förening, om än inte i den yppersta eliten. På plussidan finns också jobb, ishockeygymnasiet och en värdefull ungdomsverksamhet.

Klart är ändå att det som för många kommuner ser ut som en bra lösning, att låta föreningar driva verksamheter som tidigare varit kommunala, inte är så lätt att ro hem.

Inte minst gäller det med elitklubbar som först lever över sina tillgångar för att i nästa skede komma till kommunen för att ta över ishallen till en billig penning för att sen vilja sälja tillbaka – om än för halva priset.

Kommunledningen har fått en rejäl puck i knät med tanke på att kommunens invånare i stor utsträckning har Timrå IK i sitt hjärta. Inte bara Timråborna förresten. Många Sundsvallsbor känner likadant. Här hade kanske en sammanslagen kommun – som inte minst jag pläderat för – haft lättare att hantera saken. Om nu inte Sundsvall Hockeys supportrar skulle muttra förstås.

Så över till den sen länge Moderatstyrda Stockholmsförorten Solna.

Solna – med nästan lika många invånare som Sundsvall – har blivit ett Sundsvall 2012 där högern tänker sig styra med en socialdemokratisk budget sen både SD och några utbrytare röstat mot det minoritetsstyre som tagit form efter höstens val.

De borgerliga tänker alltså sitta kvar, om man får tro DN. Jag skulle vilja ge dem ett litet råd på vägen.

Tänk om. Låt inte SD bli vågmästare. Om ni inte förstår det politiska problemet, så tänk på er själva.

Se hur Moderaterna i Sundsvall straffades i årets val. Välförtjänt. Det visar sig att väljarna föredrar samarbete framför kaos. De som upprätthåller kaoset straffas i nästa skede. SD undantaget. Deras väljare är speciellt missnöjda. Det är så jag tolkar valresultatet i Sundsvall.

Överfört till riksplanet så tror jag att Stefan Löfven – som konsekvent, och långt före valet, talat om samverkan över blockgränsen – vinner om rikspolitiskt kaos utbryter.

Det är kanske något för de borgerliga att tänka på inför pensionsarbetsgruppens sammanträde i dag. Miljöpartiet har ju nu för första gången ställt sig bakom Pensionsuppgörelsens principer. Självklart ska de då vara med. Det är faktiskt alltid regeringen – och ingen annan som äger frågan.

Mer läsning

Annons