Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problemet är inte vinster i välfärden

/
  • Sidsjö vårdcentral, en av de privata vårdgivare som kunnat dela ut vinst till sina ägare.

I går berättade ST att landstingets primärvård går back ungefär lika mycket som de privata vårdcentralerna går med vinst. De privata vårdgivarna i länet har de senaste fyra åren betalat drygt 22 miljoner kronor i vinstutdelning.

Annons

Mot bakgrund av det är det kanske inte så konstigt att majoriteten i Landstinget i Västernorrland vill begränsa vinstuttaget för de privata vårdinrättningarna.

Saken är bara att det inte på något sätt skulle lösa problemet med landstingets dåliga ekonomi, om man inte tänkt tvinga de privata vårdgivarna att betala tillbaka överskott av verksamheten? Troligast vore då att de privata företagen snarare skulle se till att göra av med pengarna på andra sätt. Klart är också att incitamenten för att driva privata vårdinrättningar skulle minska drastiskt.

Frågan är också varför de privata vårdcentralerna lyckas så mycket bättre än landstingets? Kan det rentav vara så att landstinget har något att lära av de privata företagen?

De privata har fler fasta läkare och slipper skenande kostnader för stafettläkare, samtidigt som det är mer lockande för patienterna att söka sig till en vårdcentral där man får tid snabbt och vet att man får träffa samma läkare varje gång, och inte som på landstingets vårdcentraler där väntetiderna är långa och läkaren ofta är ett nytt ansikte varje gång. Det är helt enkelt inte rimligt att privata vårdgivare inte bara lyckas gå med vinst, utan att de samtidigt är mer attraktiva för både personal och patienter medan pengarna tycks rinna ut ur landstingets primärvård. Något är allvarligt fel, och det felet heter inte vinstuttag.

Mer läsning

Annons