Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Public service för framtidn

Annons
Public service har diskuterats rätt mycket på sistone. Tv och radio i allmänhetens tjänst brukar begreppet lite högtidligt översättas till på svenska. Tanken är att smalare program om kultur, samhällsprogram, en gedigen nyhetsbevakning eller barnprogram som inte bryts för reklam stup i kvarten etcetera ska sändas även om de inte nödvändigtvis är kommersiellt gångbara.
Vackert så. Men när vi alla tvingas betala tv-licens för att "På spåret" eller "Så ska det låta" ska sändas så tycker jag att något gått fel. Inte för att det är något större fel på dessa två program, jag kan till och med titta på "På spåret" med viss behållning, men det är ju exakt den typ av program som kan sändas i kommersiella kanaler lika gärna.
Visst, jag har också hört argumenten om att Sveriges Television måste ha många tittare för att ha ett existensberättigande, men jag håller inte med. Om SVT gör samma sak som sina kommersiella konkurrenter så försvinner hela vitsen.
Det är alltid svårt att ge sig in och diskutera kvalitet. Antingen hamnar man i en position där all kultur påstås vara lika bra – att Big Brother inte är ett dugg sämre än Agenda – eller så får man dras med epitetet elitist – för att man faktiskt menar att det finns vissa program som är bättre än andra.
Låt mig därför lämna den diskussionen därhän och istället bara konstatera att det finns vissa program som är mer kommersiellt gångbara än andra. Ändå finns det en – enligt mig berättigad – önskan att även sända program som inte bara erbjuder underhållning för stunden utan som ger ökad kunskap och skapar debatt. Låt kalla det folkbildning eller vad ni vill.
Samtidigt kan jag konstatera att olyckskorparna som säger att kommersiell tv bara enbart skulle producera "skräp" inte har rätt. TV8 har funnits ett tag nu och Axess har startat en tv-kanal med "public-service-inriktning". Förvisso når inte dessa kanaler alla hushåll ännu, men inom en inte allt för avlägsen framtid är omvandlingen till digital-tv genomförd och mängden kanaler som kan fås bli närmast obegränsad.
Som ett komplement till SVT:s kanaler fungerar dessa alldeles utmärkt. Det är till exempel närmast upprörande att SVT med alla sina resurser och med sitt uppdrag inte har ett dagligt fördjupande nyhetsmagasin i de två kanaler som folk faktiskt tittar på. Det har man i stället gömt undan i den perifera SVT24.
Lars Leijonborgs rätt märkliga debattartikel i DN i förra veckan innehöll faktiskt ett ganska bra förslag, vilket inte uppmärksammades så mycket. Folkpartiet föreslår nämligen att en statlig fond ska inrättas där bidrag ska kunnas ges till att stödja public service-liknande tv som produceras även i andra kanaler än SVT:s.
Ett smalare uppdrag för SVT i kombination med stöd för ett seriösare programutbud även i andra kanaler – så ser en god public service-tanke för 2000-talet ut enligt mig.

Mer läsning

Annons