Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Pusher Street"

/

Annons
Gatan är ökänd och tillsammans med den lilla havsfrun ett av Köpenhamns turistmål. Torsdag eftermiddag den 8 juli sitter och hänger personer längs Pusher Street. Inget synligt stök utan stämningen kan bäst beskrivas som dimmig. Öl och hasch i kombination med 30 graders hetta gör att ingen gör mer än nödvändigt.
Sedan 1971 har narkotikahandeln, främst med hasch, kunnat pågå i stort sett ostört. Och det handlar inte om gram eller hekto, inte ens kilo utan uppåt ett ton per år enligt uppskattningarna. Åtskilliga svenskar har besökt de 30 \"butikerna\" längs Pusher Street. Enligt undersökningar i Skåne har fyra av tio ungdomar som använt/använder hasch gjort inköp här.
Svenska justitieministrar har legat på för att få danskarna att stänga Christiania. Oron har bemötts med förståelse men föga handling. Danskarna har precis som Holländarna en mer tillåtande inställning till den förment \"lätta\" drogen hasch och struntat i att ens upprätthålla det egna landets lagar. I åtminstone Danmark har det nu börja hända något. Regeringen har en plan för hur Christiania ska förvandlas till ett rekreationsområde. De kollektivt ägda och förfallna kasernerna ska ersättas med hyres- och bostadsrätter.
Från 1 januari 2006 ska dansk lag gälla på området. Då ska det vara slut på det sociala experimentet Christiania som inte kan beskrivas som något annat än en pågående social och politisk härdsmälta. Vi har i och för sig hört det förr. Men nu verkar det som det är allvar. Just torsdagen den 8 juli dömde Köpenhamns byrett, tingsrätt, 19 personer som ingått i Christianias \"vaktstyrka\" till mellan ett halvt och två och ett halvt års fängelse.
Vi är mycket tillfreds med att det nu står klart att det är olagligt att sälja hasch och medverka till det även på Christiania, förklarade åklagaren Bo Øskov till nyhetsbyrån Ritzau.
Vakterna greps i samband med en stor polisaktion mot Pusher Street i mars 2004. Under en längre period hade polisen observerat och avlyssnat dem. Enligt polisen var vaktstyrkan välorganiserad och välutrustad med bland annat övervakningskameror och kommunikationsradio med egen frekvens. De var inte bara utposterade runt Christiania utan övervakade också polisstationer för att kunna varna inför större pådrag. När larmet gick försvann langarna och särskilda \"löpare\" gömde narkotikan.
Det är gott att Danmark efter 30 år verkar ha bestämt sig för att avveckla Christiania. Men hur ihärdiga och konsekventa har och kommer myndigheterna att vara? Torsdagen den 8 juli syns inget på ytan som tycks störa verksamheten på Pusher Street.
Ta det inte personligt, säger en man på cykel till en av polispatrullerna. På bröstet och ryggen har han en textad skylt som beskriver polisens närvaro som \"Statsterrorism\".

Mer läsning

Annons