Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putins frånvaro visar att kremlologin är tillbaka

/

Så dök han till sist upp, Rysslands president Vladimir Putin, och satte punkt för en tids vilda spekulationer om varför han inte synts till på tio dagar. Den klassiska kremlologins återkomst är här.

Annons

Kremlologi är konsten att koka soppa på en spik, eller snarare utifrån mycket lite information försöka analysera och förstå makten. Tidigt 80-tal hade kremlologin sin höjdpunkt när det slutna sovjetsystemet försökte analyseras i väst. Vem stod egentligen var på bilden från Lenins mausoleum när sovjetarmén paraderade förbi?

Det som hänt senaste veckan är den gamla kremlogins återkomst korsbefruktat med Twitter som gett en sanslös spekulationshärva, var är Putin och varför syns han inte? Förutom att det varit lysande dagar för nätets alla lustigkurrar (och gudarna ska vet att jag inte är ett undantag) att skämta om den ryske presidentens frånvaro eller misstänkta orsak till osynlighet som att små gröna män från rymden rövat bort Putin.

Spekulationerna har alltså varit vilda, allt från pappadagar när påstådd älskarinnan påstås ha fött barn i Schweiz till kupprykten och maktkamp. Däremellan kan vi placera klassisk influensa, judoskada, plastikoperation och cancer.

Kreml själv bidrog till spekulationerna genom att inte ge svar om varför presidenten inte var synlig och sedan släppa bilder som avslöjades vara tagna vid tidigare tillfällen. Samtidigt visar bristen på information och osäkerheten kring vad som egentligen skett att Ryssland nått en ny nivå av slutenhet.

När president Putin till sist dök upp som aviserat i St Petersburg för ett möte med den kirgiske presidenten så såg han ut ungefär som vanligt. Och dessutom föranmälde Putin sin återkomst genom att ge order om en överraskande övning om stridsberedskap i Västra Militärdistriktet med minst 38 000 man, 3360 fordon, 41 krigsskepp, 15 ubåtar och 110 flygplan. Samtidigt seglade Norra flottan ut och sambandsövningar hålls.

Spekulationerna om Putins frånvaro tog slut för den här gången. Men i samma ögonblick som Putin framträdde inför tv-kamerorna började nya spekulationer. Har Putin nu i hemlighet planerat nästa fas i Rysslands anfallskrig i Ukraina eller vad har den ryske ledaren nu för avsikter?

De senaste dagarnas twitterkremlologi säger mycket om vår tid, och än mer om Rysslands oberäknelighet och våra farhågor kring vad som händer i Moskva.

Mer läsning

Annons